Tillerson po prvý raz rokoval s Lavrovom, rokovali o urovnaní vzťahov

NETKY.SK • 16 Február 2017, 18:25 • 2 min
Tillerson po prvý raz rokoval s Lavrovom, rokovali o urovnaní vzťahov

BONN - Nový šéf americkej diplomacie Rex Tillerson potvrdil dnes ochotu prezidenta USA Donalda Trumpa vyriešiť problémy vo vzťahoch s Moskvou. Uviedol to dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorý s Tillersonom po prvý raz rokoval v nemeckom Bonne.

slovakia

left justify in out

"Diskutovali sme o situácii v bilaterálnych vzťahoch, ktoré vážne narušila Obamova administratíva," povedal Lavrov. Tillerson však podľa neho potvrdil ochotu Trumpa prekonať toto obdobie. O sankciách voči Rusku sa na schôdzke nehovorilo, dodal šéf ruskej diplomacie, ktorého citovala agentúra TASS.

Ako informovala agentúra AP, Tillerson po schôdzke s Lavrovom vyhlásil, že Rusko musí dodržiavať minské dohody z roku 2015, ktorých cieľom je ukončenie konfliktu na Ukrajine. Zároveň však dodal, že Spojené štáty budú hľadať s Ruskom spôsoby praktickej spolupráce, "ktorá bude prínosom pre americký národ".

Agentúra Bloomberg konštatovala, že stretnutie oboch šéfov diplomacií bolo trápne. Podľa nej protokol predpisuje, aby si dvojica podala ruky, vymenila známe frázy pred cvakajúcimi fotoaparátmi a možno aj odpovedala na otázky novinárov predtým, než začne rozhovor za zatvorenými dverami.

Úvodné slovo mal Sergej Lavrov. Okrem iného povedal: "Pán minister zahraničných vecí, ďakujem vám za túto príležitosť mať s vami prvý kontakt po tom, čo ste sa ujali funkcie, a rád by som vám opäť k tomu pogratuloval."

Lavrov odpovedal aj na otázku jedného z prítomných novinárov, či je Moskva znepokojená "turbulenciami" vo Washingtone (ohľadne demisie poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna pre jeho kontakty s ruskou vládou) a či to ovplyvní rusko-americké vzťahy.

"Mali by ste vedieť, že my nezasahujeme do vnútorných záležitostí iných krajín," odpovedal Lavrov.

A potom už veci nabrali iný smer, píše Bloomberg. Keď začal hovoriť Tillerson, novinári dostali signál, aby opustili miestnosť. Táto epizóda Lavrova nahnevala a otvorene sa pýtal, prečo americkí poradcovia vypudili ruských a amerických novinárov z miestnosti bez toho, aby si mohli vypočuť zvyšok Tillersonovej úvodnej reči.

Podľa agentúry TASS stihol Tillerson povedať len "Ďakujem, pán Lavrov, tiež vás rád vidím", potom ho jeho poradcovia prerušili a požiadali novinárov, aby opustili priestory.

Prvá schôdzka medzi Lavrovom a Tillersonom sa konala v rámci dvojdňového stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín skupiny G20 v Bonne, ktoré sa začalo dnes.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies