Tibetskí aktivisti vystúpili proti olympijským hrám v Pekingu, Čína podľa nich potrebuje facku

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 15:03 • 2 min
Tibetskí aktivisti vystúpili proti olympijským hrám v Pekingu, Čína podľa nich potrebuje facku

KUALA LUMPUR - Len čo Peking vyhlásili za víťaza volieb organizátora zimných olympijských hier v roku 2022, o slovo sa prihlásili aktivisti bojujúci proti porušovaniu ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Rovnaká situácia nastala aj pred 14 rokmi, keď čínskej metropole zverili usporiadanie OH 2008. Piatkové hlasovanie v malajzijskom Kuala Lumpure bolo veľmi tesné, Peking zdolal kazašské Almaty v pomere 44:40 a stane sa prvým mestom v histórii, ktoré usporiada letnú i zimnú verziu hier.


"Medzinárodný olympijský výbor vyslal nesprávny odkaz nesprávnym ľuďom v nesprávnom čase. Čína chce, aby svet ignoroval jej zhoršujúcu sa situáciu v oblasti porušovania ľudských práv. Namiesto toho majú všetci byť ohromení ich pragmatizmom. Toto presne MOV urobil. Honor usporiadania druhých hier Číne je propagandou zadarmo, namiesto toho by však potrebovala poriadnu facku," uvádza sa v stanovisku ľudsko-právnej organizácie ITN (International Tibet Network).


Čína tvrdí, že Tibet je súčasťou jej teritória stáročia. Tibeťania však vyhlasujú, že tento himalájsky región bol virtuálne nezávislý, pokým ho Čína nezačala okupovať v roku 1950. Peking tvrdo zasiahol proti tibetskému protestu pred OH 2008. "Mnoho ľudí si spomenie, ako sa vtedy tibetskí aktivisti cítili. Dúfame v pozitívne zmeny v Tibete v nasledujúcich siedmich rokoch, aby sme nemuseli využiť olympijské hry na zviditeľnenie tibetskej kauzy," ďalej dodáva ITN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies