The Daily Telegraph: Správa o obchodovaní s orgánmi je zničujúci úder pre Kosovo

NETKY.SK • 20 December 2010, 08:56 • 2 min
The Daily Telegraph: Správa o obchodovaní s orgánmi je zničujúci úder pre Kosovo

The Daily Telegraph: Správa o obchodovaní s orgánmi je zničujúci úder pre Kosovo

slovakia

left justify in out

img

Ak sa dokáže, že kosovský premiér Hashim Thaci je šéfom albánskej mafiánskej skupiny, zodpovednej za pašovanie zbraní, drog a ľudských orgánov, história nezávislosti Kosova sa bude musieť prepísať. Uviedol to v nedeľnom vydaní britský denník The Daily Telegraph.

Správa spravodajcu výboru Rady Európy (RE) pre právne otázky a ľudské práva Dicka Martyho, podľa ktorej Thaci koncom 90. rokov viedol skupinu organizovaného zločinu a jeho gang sa mal podieľať na vraždách, násilnostiach i obchodovaní s orgánmi, predstavuje pre Kosovo ničivý úder, napísal v článku britský novinár a publicista Tim Judah.

Ako dodal, sláva, ktorou sa na boj za nezávislosť Kosova ovenčil bývalý britský premiér Tony Blair, sa v prípade dôkazov, že je Thaci mafiánsky boss, vrah a obchodník s orgánmi, bude musieť zmazať.

Obvinenia z Martyho správy podľa neho "podmínovali vierohodnosť" Kosova, ktorá už aj tak pokrivkáva pod obvineniami, že Thaciho strana je zapletená do zjavných volebných podvodov".

Judah zároveň pripomenul, že Kosovo bolo jednou z prvých plánovaných vojenských intervencií Tonyho Blaira. Po intervencii NATO proti vtedajšej Juhoslávii v roku 1999 sa však "situácia obrátila".

Ako upresnil, albánski utečenci, ktorí sa po vojenskej intervencii NATO vracali domov, sa pomstili na Srboch, ktorí zostali v Kosove. Vedúcu úlohu pritom mala Kosovská oslobodzovacia armáda (UCK), kým sily NATO "zatvárali oči nad tým, čo sa dialo".

Obvinenia z Martyho správy hovoria, že na "násilnom Balkáne sa západné vlády rozhodli, že mier a stabilita sú v Kosove najdôležitejšie a kvôli tomu zatvárali oči nad zločinmi nových lídrov Kosova a tolerovali ich účasť na organizovanom zločine," napísal Judah.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies