Thajsko má nového premiéra po nútenom odstúpení Šinavatrovej

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 12:30 • 2 min
Thajsko má nového premiéra po nútenom odstúpení Šinavatrovej

BANGKOK - Dočasná thajská vláda ustanovila nového predsedu po tom, čo dnes súd nariadil odstúpenie premiérky Jinglak Šinavatrovej. Uznal ju za vinnú z porušenia ústavy. Odstúpiť muselo kvôli spoluvine aj deväť členov jej kabinetu.

slovakia

left justify in out

Krátko po rozhodnutí súdu zostávajúci členovia kabinetu ustanovili do funkcie dočasného premiéra Niwatthamronga Boonsongpaisana, ktorý bol doteraz podpredsedom vlády, informovala agentúra AP. Podľa súdu Šinavatrová zneužila svoju funkciu, keď v roku 2011 preložila šéfa Národnej bezpečnostnej rady na inú pozíciu, aby zo súvisiacich presunov mohol ťažiť jej príbuzný.

 

Šinavatrová tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že o výmene rozhodla komisia ministrov, pričom do jej práce nezasahovala. Opozícia sa snažila Šinavatrovú zosadiť od vlaňajšieho novembra. Presadzuje vytvorenie nevolenej prechodnej vlády, ktorá by presadila politické reformy, zabraňujúce opakovaniu zneužitia moci.

 

Podľa agentúry Reuters verdikt súdu pravdepodobne zvýši napätie v krajine a stúpenci Šinavatrovej zrejme vyjdú do ulíc.

 

Prívrženci mimoparlamentného opozičného hnutia PDRC obsadili v novembri na niekoľko týždňov viacero vládnych budov a blokovali dôležité križovatky v Bangkoku. Zastrašovaním kandidátov a voličov torpédovali voľby vyhlásené na 2. februára. Hlasovanie bolo neskôr anulované.

 

Väčšina chudobného vidieckeho obyvateľstva podporuje Šinavatrovú a jej brata Thaksina, zosadeného v roku 2006. Opozíciu podporujú predovšetkým bohatšie vrstvy Thajčanov, napriek tomu má malú šancu na víťazstvo vo voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies