Tetovanie očí, nádej pre ľudí s poraneným zrakom

NETKY.SK • 8 Október 2015, 17:00 • 2 min
Tetovanie očí, nádej pre ľudí s poraneným zrakom

NEW YORK - Tetovanie na očné buľvy otvára pre pacientov s poranenými očami nové možnosti. Zákrok, ktorým poranenému oku navráti prirodzenú farbu vykonáva Dr. Emil Chynn v New York City Tattoo Convention. Cieľom je, poranenému oku navrátiť normálny vzhľad a zvýšiť tak sebavedomie pacienta.

slovakia

left justify in out

O podobný výsledok sa pokúšajú aj iní chirurgovia inšpirovaní Chynnom a zvyčajne len vstreknú farbivo do rohovky pomocou ihly a striekačky. Aj keď to môže vzhľad oka zlepšiť, hrozí, že výsledkom bude len veľká hnedá alebo čierna. "Je to veľmi náročný postup, a preto používame čo najjemnejšie tetovacie ihly," vysvetlil Dr. Chynn pre CNBC.

 

„Znížili sme rýchlosť ihly pri vstrekovaní atramentu aj hĺbku vpichu, aby sa zabránilo prerazeniu rohovky, vonkajšej vrstvy očnej buľvy, ktorá má len pol milimetra," vysvetlil Chynn. Winston Warner, pacient, ktorý podstúpil túto procedúru, mal predtým poškodenú rohovku a celé oko mal biele. Chynn pred tetovaním očí znecitliví oko a podá pacientovi antibiotiká. Potom pomocou ihly vstrekuje do povrchovej vrstvy oka vybranú farbu. Po zákroku dáva pacientovi jasnú kontaktnú šošovku, ktorá pomáha oko zahojiť.

 

"Tetovanie očí má obrovský potenciál, pretože je na svete veľa ľudí s poranenými očami, ktorých vzhľad môže mnohých odpudzovať a pacientom spôsobovať psychickú ujmu. Ak sa budú môcť ľuďom pozrieť do očí, zdvihne im to sebavedomie i kvalitu života,“ hovorí Dr. Chynn.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies