Nová knižnica v Galante prepojí dva parky

NETKY.SK • 19 Júl 2023, 17:30 • 2 min
Nová knižnica v Galante prepojí dva parky

GALANTA - V architektonicko-urbanistickej súťaži na novú podobu Galantskej knižnice, ktorú uzavreli v júni, zvíťazil návrh architekta Michala Kontšeka. Jeho koncept prepája dva parky a počíta so zeleným nádvorím, odborná porota ocenila myšlienku vsadenia knižnice do obvodových múrov pôvodného objektu meštianskej školy, ako aj efektívne využitie priestoru.

slovakia

left justify in out

Knižnicu postavia na mieste hospodárskeho dvora esterházyovského neogotického kaštieľa v priamom kontakte s mestským parkom a Parkom SNP. Investorom je Trnavský samosprávny kraj, súťaž vyhlásil v spolupráci s architektonickým štúdiom 2021.

"Nová knižnica sa stane moderným kultúrnym a komunitným centrom pre ľudí z Galanty aj širšieho regiónu," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič. Víťazný návrh využíva múry hospodárskej budovy, ktorá bola neskôr prestavaná na školu. Na pozemku so zeleným nádvorím počíta s exteriérovými aktivitami, ako letná čitáreň, literárne večery či workshopy. Oba parky spojí nová pasáž

Súťaž bola inovatívna svojím formátom. Súťažiaci nepredkladali vizualizácie, porota vychádzala len z výkresov a fyzického modelu a mohla sa tak lepšie sústrediť na koncepčné, hmotovo-priestorové a dispozično-prevádzkové riešenie. Štúdio 2021 tento model nastavilo po vzore zaužívanej praxe v Rakúsku. Po súťaži bude víťazný návrh dopracovaný do formy plnohodnotnej architektonickej štúdie, kde už víťaz zapracuje aj postrehy poroty, podrobnejšie požiadavky vyhlasovateľa, Krajského pamiatkového úradu Trnava a mesta Galanta.

V architektonicko-urbanistickej súťaži na novú podobu Galantskej knižnice, ktorá prebehla od marca do júna 2023,  zvíťazil návrh od architekta Michala Kontšeka. Porota ocenila silný koncept budovy vsadenej do obvodových múrov pôvodnej meštianskej školy, ako aj efektívne využitie priestoru na pozemku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR, Trnavský samosprávny kraj / Marek Nemček Foto: Trnavské rádio
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies