V Európe rastie dovoz zbraní

NETKY.SK • 14 Marec 2022, 14:40 • 2 min
V Európe rastie dovoz zbraní

ŠTOKHOLM – Najväčší nárast v dovoze zbraní v celosvetovom meradle za posledných päť rokov zaznamenala Európa. Experti zo Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) navyše očakávajú ďalší nárast v zbrojení v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Kým v rokoch 2017 – 2021 vývoz zbraní v porovnaní s predchádzajúcimi piatimi rokmi celosvetovo klesol o 4,6 percenta, Európa zaznamenala 19-percentný nárast. Spoluautor správy Siemon Wezeman uviedol, že väčšina zbraní, ktoré Európa potrebuje v rámci zvyšovania svojich obranných kapacít, pochádza z dovozu. Nárast vojenských výdavkov už ohlásilo Nemecko, Dánsko a Švédsko. Očakáva sa, že európske krajiny po ruskej invázii doplnia svoju výbavu o bojové lietadlá, ako sú americké stíhačky F-35, rakety, delostrelecké zariadenia a ďalšie ťažké zbrane.

 

img

 

„Doplnenie výzbroje však trvá minimálne niekoľko rokov, je potrebné techniku najskôr objednať a potom vyrobiť,“ upozornil Wezeman. Dodal, že Európa začala viac zbrojiť po ruskej anexii Krymu v roku 2014, pričom výsledky vidno až teraz. Európsky podiel celosvetového obchodu so zbraňami za posledných päť rokov narástol z 10 % percent na 13 %, pričom podľa experta sa toto číslo ešte výrazne zvýši. Podľa SIPRI je celosvetovo najväčším dovozcom zbraní Ázia a Oceánia, a to s podielom 43 %. Autori správy si to vysvetľujú rastúcim napätím medzi viacerými štátmi tejto oblasti a Čínou. Na druhej priečke sa umiestnil Blízky východ, ktorý sa na celosvetovom importe zbraní podieľa 32 %.

 

img

 

V Severnej a Južnej Amerike a v Afrike sa naopak dovoz zbraní výrazne prepadol, a to o 34 – 36 %, pričom aktuálne každý z týchto trhov tvorí iba 6 % z celkového svetového dovozu.

 

Čo sa týka vývozcov zbraní, najväčším sú Spojené štáty, nasledované Ruskom – hoci ruský podiel za posledných päť rokov klesol o 19 %. Súvisí to najmä so znižujúcimi sa objednávkami zo strany Číny, ktorá je aktuálne od ruských zbraní takmer nezávislá. Toto číslo sa môže po sankciách uvalených na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu ešte znížiť. „Ak si niekto kúpi zbrane z Ruska, pravdepodobne bude rôznymi spôsobmi sankcionovaný,“ upozornil Wezeman.

 

Možno vás zaujme: Havarovaný dron v Chorvátsku niesol bombu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona