Minister Bíreš zahlasoval za nové genomické techniky a otvoril diskusiu o GMO potravinách

NETKY.SK • 4 August 2023, 13:36 • 2 min
Minister Bíreš zahlasoval za nové genomické techniky a otvoril diskusiu o GMO potravinách

V posledných dňoch sa udial nepochopiteľný zvrat v otázke využívania nových genomických techník zo strany dočasne povereného ministra pôdohospodárstva, Jozefa Bíreša.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tento obrat zahŕňa oficiálny postoj Slovenskej republiky týkajúci sa nových genetických metód na úpravu rastlín. Minister Bíreš, bez predchádzajúceho oznámenia, zrazu podporil využívanie týchto techník, čo vedie mnohých odborníkov k obavám, že ide o prvý krok smerom k povoleniu geneticky modifikovaných potravín.
"Jozef Bíreš zaujal nepredvídateľný postoj počas stretnutia ministrov v Rade EÚ pre poľnohospodárstvo. Je dôležité si uvedomiť, že agroministerstvo vedie dočasne a bez podpory parlamentu. Preto ostáva otázkou legitimity tohto rozhodnutia, najmä keď jeho ministerský mandát skončí o dva mesiace," zdôrazňuje Richard Takáč, podpredseda strany SMER – SSD a člen Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie SR.
Takáč dodáva, že týmto krokom si úradnícky minister dovolil podporiť nové techniky bez akejkoľvek politickej podpory a sám zaviazal budúce vlády k rozhodnutiu, ktoré je v rozpore so stanoviskom, ktoré Slovensko dlhodobo zastáva v tejto otázke. Tento neočakávaný krok ministra Bíreša otvoril diskusiu o tom, či by sa mala Slovenská republika otvoriť možnosti geneticky modifikovaných potravín a aký vplyv by to mohlo mať na krajinu a jej obyvateľstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies