Testovací pilot Boeingu klamal! Za úmrtie 346 cestujúcich mu hrozí výnimočný trest

NETKY.SK • 15 Október 2021, 9:21 • 2 min
Testovací pilot Boeingu klamal! Za úmrtie 346 cestujúcich mu hrozí výnimočný trest

WASHINGTON - Konanie Marka Forknera zrejme zapríčinilo dve nehody lietadiel 737 MAX v rokoch 2018 a 2019. Na palube druhého stroja boli aj manželka a deti slovenského politika Antona Hrnka.

slovakia

left justify in out

Bývalého testovacieho pilota americkej spoločnosti Boeing vo štvrtok obžalovali z podvodu v súvislosti s kauzou strojov typu 737 MAX. V prípade dokázania viny mu hrozí až 100 rokov väzenia, informovali v piatok agentúry AFP a AP.

 

img

 

Podľa prokuratúry pilot Mark Forkner oklamal americký Federálny úrad pre letectvo (FAA), pretože im sprostredkoval nepresné a neúplné informácie o systéme stabilizácie letu MCAS. Podľa AP práve nesprávne fungovanie tohto systému viedlo k tomu, že dva stroje Boeing 737 MAX havarovali. Nehody si vyžiadali dovedna 346 obetí.

 

Prečítajte si tiež: Kongres USA obvinil spoločnosť Boeing z havárií lietadiel 737 MAX

 

Mark Forkner pracoval ako hlavný technický pilot. Podľa prokuratúry vedel o tom, že systém MCAS si bude vyžadovať dodatočný výcvik pilotov, ktorí mali licenciu na iné stroje modelového radu 737. Podľa AP by dodatočný výcvik navýšil cenu každého nového stroja až o milión americký dolárov"Forkner v snahe ušetriť Boeingu peniaze neoznámil úradom zásadné informácie," vyhlásil texaský prokurátor Chad Meacham. Podľa vyšetrovateľov sa Forkner chválil tým, že dokáže oklamať svoje kontakty v FAA s cieľom získať certifikát pre systém MCAS.

 

img

 

 

Stroje typu Boeing 737 MAX dostali zákaz lietať po dvoch fatálnych incidentoch. Prvý sa stal v októbri 2018 v Indonézii. Lietadlo spoločnosti Lion Air sa zrútilo do mora. Na palube zahynulo všetkých 189 ľudí. V marci 2019 sa krátko po štarte zrútilo lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines. Nehodu neprežil nikto zo 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov.

Medzi obeťami boli aj manželka a deti vtedajšieho poslanca Slovenskej národnej strany (SNS) Antona Hrnka. Vyšetrovatelia zistili, že systém stabilizácie letu MCAS pri oboch haváriách opakovane smeroval lietadlá prudko dole, takže posádka nad nimi nedokázala udržať kontrolu.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona