Prokurátor podal obžalobu v kauze Mýtnik

NETKY.SK • 15 Február 2022, 10:13 • 2 min
Prokurátor podal obžalobu v kauze Mýtnik

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu v kauze Mýtnik na šesť obvinených osôb pre päť skutkov. Obžaloba sa týka ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti. ÚŠP o tom informoval na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

„V jednom prípade ide o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v ďalšom skutku ide o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti, v zostávajúcich troch skutkoch ide o zločin prijímania úplatku," priblížil ÚŠP.

 

img

 

Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne.

 

„Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, účelom ktorej malo byť nesprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít," uviedla prokuratúra.

 

S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty.

 

„Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou," doplnil ÚŠP.

 

ŠTS potvrdil podanie obžaloby. „Trestná vec bola pridelená zákonnému sudcovi ŠTS, pracovisko Banská Bystrica (predseda senátu - JUDr. Hrubala), ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

 

img

František Imrecze

 

V rámci kauzy Mýtnik obvinili okrem iných podnikateľa Jozefa Brhela a  jeho syna Jozefa Brhela mladšieho. Tiež bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií Radka Kuruca, podnikateľa Martina Bahledu, ale aj Milana Gregu a Miroslava Slahučku. Obvinenými sú aj exšéf finančnej správy František Imrecze či Michal Suchoba.

 

Prečítajte si: Odsúdili jedného z obvinených v kauze Mýtnik



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies