Tesla je zrejme najrýchlejší elektomobil sveta: V Nemecku mala ponížiť Porsche

NETKY.SK • 19 September 2019, 9:6 • 2 min
Tesla je zrejme najrýchlejší elektomobil sveta: V Nemecku mala ponížiť Porsche

Súťaž o najrýchlejší elektromobil sa stal oveľa napínavejší, boj medzi dvoma hlavnými favoritmi je totiž doslova o prsia.

slovakia

left justify in out

Ako sa pozná najrýchlejší elektromobil? Medzi expertmi panuje zhoda, že čísla na tachometri sú v podstate nič nehovoriace, rozhoduje prax. A tou je cieľ zájsť čo najrýchlejšie okruh na slávnej nemeckej dráhe Nürburgring.

 

V auguste sa tam prešiel prvý elektromobil od Porsche, Taycan Turbo, a rovno ukázal, že nemecké ruky si vedia poradiť nielen s klasickými motormi, ale aj s tými elektrickými.

 

 

Auto tam totiž dokázalo odjazdiť okruh v čase 7:42 a zapísať si tak rekord najrýchlejšieho štvordverového elektromobilu. Lenže potom sa na okruhu objavila Tesla...

 

Nie je to zatiaľ oficiálne, ale model S dokázal okruh prejsť v čase 7:23 - čo by znamenalo, že pokoril rekord Porsche. Ak sa to potvrdí, môžu sa fanúšikovia Elona Muska radovať, dvadsať sekúnd je totiž niečo, čo sa prekonáva naozaj ťažko.

 

Klebety alebo pravda?

 

Zásadné na tom samozrejme je, či je táto informácia pravdivá. Pochádza z dvoch od seba nezávislých zdrojov. Prvým je dobre známy nemecký fotograf a fanúšik motošportu Stefan Bauldauf, ktorý na Nürburgring fotí často a rád, pretože tu prebiehajú testy väčšiny nemeckých noviniek.

 

Druhým zdrojom sú nemeckí novinári z magazínu Auto Motor und Sport. Oba zdroje síce merali čas na obyčajných stopkách, ale dospeli k rovnakému času.

 

Teslu mal riadiť Thomas Mutsch, ktorý má s týmto okruhom veľa skúseností a drží na ňom niekoľko rekordov, pomáhali mu ďalší dvaja skúsení pretekári.

 

Všetky odborné weby sa zhodujú, že prekonať existujúci rekord o takmer dvadsať sekúnd je niečo úplne "šialeného" - tento výraz používajú aj inak veľmi zdržanliví nemeckí novinári.

 

Tento rozdiel vyvoláva ale niekoľko otázok - predovšetkým, aký typ Tesly tu ľudia použili? Ak to mala byť klasická sériová Tesla Model S P100D, tak je to takmer neuveriteľné.

 

 

Alebo to môže znamenať, že rekord zlomila nejaká úplne nová verzia Tesly, ktorá by ale ešte ani nemala existovať, napríklad špekulovanie o P100D +.

 

 

Veľkú, a zrejme zásadnú, úlohu môžu zohrávať aj pneumatiky, podľa snímok sa zdá, že Tesla používa závodné, zatiaľ čo Porsche použilo štandardné.

 

VIDEO: Vodič Tesly zaspal za volantom: Auto si takto poradilo samo

 

Ďalší rekord pre Muska: Táto Tesla už 3x došla na Mesiac

 

Nemeckým novinárom zástupcovia Tesly oznámili, že na okruhu strávia ešte niekoľko týždňov a počas nich sa pokúsia o oficiálne pokorenie rekordu. Máme sa na na čo tešiť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona