V Egypte sa našli tri staroveké sarkofágy

NETKY.SK • 27 November 2019, 18:59 • 2 min
V Egypte sa našli tri staroveké sarkofágy

KÁHIRA - Koľko toho Egypt pred nami ešte ukrýva? Francúzskym archeológom sa podarilo v starovekom Luxore nájsť veľmi vzácne sarkofágy staré takmer 3500 rokov.

slovakia

left justify in out

Všetky tri sarkofágy z čias vlády 18. dynastie (1550 – 1292 pred n. l.), ktoré objavili v archeologickej lokalite al-Asasif, sú podľa tajomníka Najvyššej rady pre pamiatky Mustafu Wazírího zdobené farebnými nápismi a hieroglyfmi.

 

img

 

Dva sarkofágy sú 190 a 195 centimetrov dlhé a nachádzajú sa v nich dve ženské múmie, pričom tretí meria 190 centimetrov.

 

img

 

Egyptskí predstavitelia oznámili v posledných mesiacoch niekoľko dôležitých objavov z obdobia faraónov v nádeji, že sa im podarí opätovne rozbehnúť cestovný ruch, ktorý pre túto arabskú krajinu predstavuje hlavný zdroj príjmov.

 

img

 

V októbri egyptskí archeológovia objavili v Luxore 30 zachovaných farebných drevených sarkofágov, ktoré vznikli pred 3000 rokmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies