Teroristu Abdeslama obvinili z pokusu o vraždu pri prestrelke vo štvrti Forest

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 15:48 • 2 min
Teroristu Abdeslama obvinili z pokusu o vraždu pri prestrelke vo štvrti Forest

BRUSEL - Jediného žijúceho obvineného z priamej účasti na parížskych atentátoch Salaha Abdeslama dnes v Bruseli obvinili z pokusov o vraždu. Stalo sa tak v rámci vyšetrovania prestrelky, ktorá sa 15. marca odohrala na bruselskom predmestí Forest, informovala dnes televízia BFMTV.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K prestrelke došlo počas operácie protiteroristického komanda, ktorá bol súčasťou vyšetrovania útokov atentátov v Paríži z vlaňajšieho novembra. Pri prestrelke bol smrteľne zranený jeden podozrivý - Mohammed Belkaid, ďalším dvom osobám sa podarilo ujsť.


Polícia následne pri prehliadke bytu našla dva zásobníky do samopalov typu kalašnikov, islamistickú literatúru a zástavu džihádistickej skupiny Islamský štát. Abdeslamovi, ktorý bol priamym aktérom prestrelky s policajným komandom, sa podarilo ujsť. Zadržali ho o tri dni neskôr.


Abdeslamov advokát Sven Mary dnes spresnil, že jeho mandant bol obvinený z pokusu o vraždy ako páchateľ i ako spolupáchateľ. Okrem toho je Abdeslam obvinený aj z účasti na teroristickom čine a účasti na činnosti teroristickej skupiny, a to v súvislosti so sériou útokov, ku ktorým došlo vlani 13. novembra v Paríži. V súlade s rozhodnutím justície by mali Abdeslama - v zatiaľ nezverejnenom termíne - vydať na trestné stíhanie do Francúzska. Vydanie sa spomalilo práve pre vyšetrovanie prestrelky vo štvrti Forest belgickými úradmi.


Podľa dnešného vyjadrenia advokáta bude súd v Bruseli 28. apríla rozhodovať o predĺžení Abdeslamovej vyšetrovacej väzby. Po tomto termíne by už "veľmi rýchlo" malo nasledovať jeho vydanie do Francúzska, vysvetlil Mary. Abdeslam je považovaný za jediného živého priameho účastníka novembrových atentátov v Paríži. Zahynulo pri nich 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies