Terčom bombových atentátov v Iraku boli šiitskí pútnici a polícia

NETKY.SK • 13 November 2013, 13:53 • 2 min
Terčom bombových atentátov v Iraku boli šiitskí pútnici a polícia

TIKRÍT - Najmenej 21 ľudí prišlo dnes v Iraku o život pri bombových útokoch zameraných na iracké policajné zložky a pútnikov. K útokom došlo krátko pred vyvrcholením sviatku Ašúra, ktorým si šiitskí moslimovia pripomínajú výročie násilnej smrti imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda.

slovakia

left justify in out

K atentátom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Mesto Tikrít, kde došlo k jednému z útokov, je však považované za baštu sunnitského islamu. Sunnitskí extrémisti šiitov považujú za heretikov a často proti nim podnikajú útoky. Najsmrteľnejším z útokov bol samovražedný atentát v meste al-Álam pri Tikríte, keď kamión naložený výbušninou vrazil do kontrolného stanovišťa polície. Pri explózii prišlo o život desať ľudí. Ako spresnil policajný dôstojník Chálid Mahdí, vodič kamiónu sa priblížil ku kontrolnému stanovišťu a po tom, ako ho policajti vyzvali, aby zastal, aktivoval nálože. Na mieste zahynuli dvaja policajti a osem náhodných okoloidúcich.

Ďalších najmenej deväť obetí na životoch a 35 zranených si dnes vyžiadali výbuchy troch bombových náloží, ktoré explodovali v blízkosti zhromaždenia šiitských moslimov na východe Iraku. Medzi obeťami sú aj dve deti vo veku deväť a desať rokov. Nemenovaný policajný dôstojník informoval agentúru AP, že tri nálože explodovali simultánne v blízkosti skupiny šiitských veriacich, ktorí si v meste Bákubá v rámci sviatku Ašúra pripomínali výročie smrti imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda, ktorý žil v 7. storočí. Ašúra je pre šiitských moslimov symbolom boja proti útlaku a nespravodlivosti. Ide o spomienku na vraždu imáma Husajna a ďalších 72 jeho príbuzných či nasledovníkov chalífom z rodu Umájjovcov v irackej Karbale, ktorá je z tohto dôvodu aj pútnickým miestom, kam sa v týchto dňoch na púť vydali tisíce šiitských veriacich. Sviatok Ašúra sa slávi v 10. deň moslimského mesiaca muharrám a smútočné obdobie trvá 40 dní. Ako trest za to, že neochránili imáma Husajna, sa niektorí šiitskí veriaci na znak pokánia verejne bičujú. Sviatok vyvrcholí tento štvrtok.

Bezpečnostná situácia v Iraku sa zlepšila po roku 2007, keď bola miestna odnož teroristickej siete al-Káida nútená stiahnuť sa do ilegality. Zrejme aj v súvislosti s občianskou vojnou v susednej Sýrii však v posledných mesiacoch došlo k tomu, že Irak zažíva najväčší nárast počtu násilností za posledné roky. Podľa misie OSN v Iraku od januára do októbra tohto roku prišlo o život takmer 7000 civilistov a zranených ich bolo najmenej 16.000. Táto situácia vyvoláva obavy z vypuknutia ďalšej vlny náboženských nepokojov.

V občianskej vojne v Sýrii stoja proti sebe väčšinovo sunnitskí povstalci a armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktorý sa hlási k sekte alavitov, odnoži šiitského islamu, a ktorý má ako spojenca väčšinovo šiitský Irán a libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Iracké krídlo al-Káidy sa nedávno spojilo so svojimi partnerskými bojovými jednotkami na sýrskej strane a vytvorili organizáciu Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorá sa priznala k zodpovednosti za viacero útokov na oboch stranách spoločných hraníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies