Najlepšie futbalové kluby používajú na vyhľadávanie budúcich hviezd aplikáciu poháňanú umelou inteligenciou

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 21:00 • 2 min
Najlepšie futbalové kluby používajú na vyhľadávanie budúcich hviezd aplikáciu poháňanú umelou inteligenciou

Technologická spoločnosť so sídlom v Londýne sa snaží "zdemokratizovať" identifikáciu talentov a skauting vo futbale pomocou mobilnej aplikácie.

slovakia

left justify in out

Aplikácia aiScout, ktorú si môžete stiahnuť zadarmo a ktorá je dostupná na celom svete, umožňuje začínajúcim futbalovým hviezdam zúčastniť sa virtuálnych skúšok v profesionálnych kluboch nahraním vlastnej nahrávky, na ktorej absolvujú sériu cvičení. Ponúka 75 cvičení určených na testovanie rôznych zručností, pričom videá ukazujú používateľom, ako ich vykonať.

Výkony sú automaticky hodnotené technológiou umelej inteligencie (AI). K údajom potom môžu pristupovať kluby, ktoré umožňujú svojim skautom prehľadávať výsledky a hľadať životaschopné talenty, pričom môžu vyhľadávať pomocou rôznych filtrov; od veku a pohlavia až po pozíciu na ihrisku.

Aplikácia má v súčasnosti dvoch partnerov z anglickej Premier League (EPL), Chelsea a Burnley. Kluby si môžu prispôsobiť testy v aplikácii špecifickým potrebám a nastaviť si vlastné kritériá tak, že ich hráči z akadémie absolvujú rovnaké cvičenia. "Dávame tieto údaje do popredia, aby sme lepšie využili čas (skautov)," povedal Richard Felton-Thomas, prevádzkový riaditeľ spoločnosti ai.io, ktorá stojí za aplikáciou.

Futbalista Ben Greenwood nikdy neabsolvoval skúšku v profesionálnom klube, kým si v roku 2019 nestiahol aplikáciu. Po nahratí svojich záberov získal 17-ročný mladík skúšku v Chelsea, čím sa stal prvým používateľom aplikácie, ktorý získal skúšku v profesionálnom klube. V roku 2021 podpísal zmluvu s tímom EPL Bournemouth.

Po beta testovaní s hráčmi zo 125 krajín, medzi ktorými je aj Greenwood, bolo podľa Feltona-Thomasa prostredníctvom aplikácie - ktorá bola naplno spustená v septembri 2023 - vyskúšaných alebo podpísaných profesionálnymi klubmi alebo národnými tímami 135 hráčov.

V súčasnosti tvorí databázu len niečo vyše 100 000 hráčov, ale keďže sa k Chelsea a Burnley pridalo viac ako 100 klubov, ako aj viacročné partnerstvo s americkou Major League Soccer, ktoré bolo oznámené v máji minulého roka, Felton-Thomas predpokladá, že počet používateľov sa v tomto roku vyšplhá na milióny.

Využívanie inteligentných technológií v športe sa naďalej rozširuje. Podľa spoločnosti Grand View Research, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, sa predpokladá, že globálny trh so športovou analytikou, ktorého hodnota v roku 2023 dosiahne 2,7 miliardy USD, vzrastie do konca desaťročia o 22 %.

Hoci sa ai.io naďalej zameriava predovšetkým na futbal, spoločnosť hľadá príležitosti aj v iných športoch, ktoré by mohla spustiť v nasledujúcich rokoch. V budúcnosti sa možno bude venovať aj iným športom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: CNN, Foto: Ilustračná (Šport)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies