Tenzná bolesť hlavy

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 11:00 • 2 min
Tenzná bolesť hlavy

BRATISLAVA – Bolí vás často hlava a nie je to migréna? Ak si navyše pripadáte aj vyčerpane môže sa jednať o tzv. tenznú bolesť hlavy. Bolesť hlavy zo stresu a únavy.

slovakia

left justify in out

Na vine je nezvládnutý stres, obavy, úzkosť a neustály tlak, ktorému ste vystavený. Je úplne jedno, či ste mamička na materskej, ktorá už má celého toho nekonečného kolotoča dieťa – domácnosť plné zuby a najradšej by „zaspala život“, alebo ste úspešná riaditeľka veľkej firmy a neustála konkurencia vás privádza na okraj vašich síl. Oboje je stres.

 

Kde to bolí?

Bolesť je daná stiahnutím svalstva okolo hlavy či krku a máte pocit, že vaša hlava je ako vo zveráku. Niekedy teda bolesť zdanlivo vychádza z krčnej oblasti, ale žiadne postihnutie sa tu nepreukáže. V lepšom prípade vás môže všímavý lekár odoslať na masáže, pretože z celodenného sedenia pri počítači či inej rutinnej činnosti máte svaly na krku stuhnuté a spôsobujú bolesť hlavy.

 

Čo ďalšie?

Medzi ďalšie príznaky bolesti hlavy zo stresu patrí trasenie rúk, zábudlivosť a nesústredenosť. Ráno vstávate stále unavený, trpíte nespavosťou aj keď ste veľmi vyčerpaný. Máte problémy s trávením, žalúdočné nevoľnosti, zápchu, hnačku, kŕče v bruchu. A hlavne tá stála úzkosť, napätie aby všetko bolo tak ako má.

 

Liečba pozostáva z odstránenia príčin


Zbavte sa stresu

Nie je to jednoduché, ale v tejto chvíľ je vhodné prehodnotiť život. Nemôžete brať denne tabletky od bolesti,nehovoriac o závislosti na nich a potom verte, že vám už ani pomáhať nebudú. Preneste časť svojich povinností na iných. A bez výčitiek.


Dýchanie

Stres je napätie. Všimnite si svoje dýchanie v stresovej situácii, je povrchné a nedostatočné, napätie sa stále zvyšuje. V najhorších chvíľach sa sústreďte na dýchanie hlboké a do brucha. Vydržte aspoň minútu, uvidíte, že vás to osvieži, ideálne je však vydržať päť minút.

 

Teplo, masáže

Stuhnutý krk uvoľní teplá relaxačná kúpeľ, doprajte si ju kľudne každý deň. A najlepšie sú účinné a príjemné masáže krčnej chrbtice.

 

Upokojte nervy

Doprajte si energiu v podobe vitamínov skupiny B a jedzte oriešky a semienka.

 

Akupresúrny bod na ruke

Migrény, bolesti hlavy od krčnej chrbtice aj tenznú bolesť hlavy dokáže na chvíľu stlmiť aj zaujímavý akupresúrny bod, nachádza sa medzi palcom a ukazovákom. Približne v tretine svojej ruky nájdete prepojené kosti od ukazováka a palca, tento bod striedavo stláčajte a uvoľňujte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies