Témou Letného filmového festivalu 4 živly bude Svetlo

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 12:45 • 2 min
Témou Letného filmového festivalu 4 živly bude Svetlo

BRATISLAVA - Svetlo bude témou Letného filmového festivalu 4 živly. Jubilejný 25. ročník podujatia sa uskutoční v Banskej Štiavnici od 9. do 13. augusta.

slovakia

left justify in out

"Výber témy odráža aj našu chuť oslavovať, predstavujeme si, že svetlom, ktorému sme tento rok zasvätili program, žiaria sviečky na našej narodeninovej torte," hovorí jeden z organizátorov festivalu Ivan Gašparík k téme podujatia s tým, že festival ju tradične rozoberie z viacerých strán.

"Svetlo vnímame ako prejav pozitívna - tešíme sa zo slnečných dní, z osvietených myšlienok, upierame zraky aj nádeje k svetlej budúcnosti... Ale príliš veľa slnka prináša krajine zničujúce suchá, osvietené myšlienky príležitostne ústia v tmárske činy a budúcnosť je dnes hádam ešte neistejšia než kedykoľvek doteraz. Ani na takýto rozmer témy nechceme rezignovať," dodáva Gašparík. 

Filmy v programe 4 živlov spája téma, no líšia sa žánrami, metrážami, rokmi i krajinami produkcie. Tento rok si tak diváci budú môcť pozrieť kultové snímky ako V žiare noci (réžia Norman Jewison, USA, 1967), Od súmraku do úsvitu (r. Robert Rodriguez, USA, 1996) či Zbohom, Dragon Inn (r. Ming-liang Tsai, Tchaj-wan, 2003). Popri nich filmy, ktoré len nedávno rezonovali v kinodistribúcii či na filmových festivaloch. Medzi tie patrí napríklad hororový Maják (r. Robert Eggers, USA/Kanada, 2019) alebo Diera (r. Michelangelo Frammartino, Taliansko/Francúzsko/Nemecko, 2021).

Slovenská kinematografia bude podľa organizátorov zastúpená napríklad dokumentárnou snímkou Čiary (r. Barbora Sliepková, 2021) alebo blokom krátkometrážnych filmov z archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V sprievodnom programe festivalu figurujú tematická prednáška, diskusia alebo nočná prechádzka Banskou Štiavnicou. Chýbať nebudú koncerty či večerné párty. Pripravený je aj program pre deti a ich rodičov, zahŕňať bude tvorivú dielňu a filmové premietania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: 4 živly
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies