Kanadské mestečko, ktoré lámalo teplotné rekordy, zničil požiar

NETKY.SK • 2 Júl 2021, 09:55 • 2 min
Kanadské mestečko, ktoré lámalo teplotné rekordy, zničil požiar

LYTTON - Mestečko Lytton v kanadskej provincii Britská Kolumbia, ktoré v uplynulých dňoch lámalo teplotné rekordy, zničil lesný požiar.

slovakia

left justify in out

Bolo evakuovaných vyše tisíc ľudí. Niektorí obyvatelia sú nezvestní. "Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania," povedal novinárom premiér BC John Horgan.

 

„Mesto utrpelo rozsiahle štrukturálne škody. Zhorelo 90% dediny vrátane centra mesta,“ uviedol v príspevku na Facebooku Brad Vis, člen parlamentu.

 

Súvisiaci článok: V Kanade a USA je také teplo, že sa im topia cesty a domy!

 

Lytton v utorok zažil teplotný rekord 49,6 stupňa Celzia. V stredu bol v oblasti zaznamenaný silný nárazový vietor,  až do rýchlosti 71 km/ hod, ktorý oheň ešte viacej rozšíril. Úrady hlásili stovky úmrtí v dôsledku prehriatia.

 

„Posledných 24 hodín bolo pre obyvateľov Lyttonu zničujúcich,“ napísal minister obrany Harjit Sajjan na twitteri s tým, že kanadské ozbrojené sily „sú pripravené podporovať obyvateľov pri ďalšom postupe“.

 

Okrem Britskej Kolumbie boli varovania pred vlnami horúčav vydané pre provincie Alberta, Saskatchewan, Manitoba a časti severozápadných území solu so severným Ontáriom.  Okrem Kanady sa tento týždeň objavili rekordné teploty aj v amerických štátoch Washington a Oregon, ktoré sa nachádzajú za hranicami. Bolo hlásených niekoľko stoviek náhlych úmrtí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona