Televízne ceny Emmy ovládli seriály HBO Hra o tróny a Viceprezident(ka)

NETKY.SK • 21 September 2015, 09:04 • 2 min
Televízne ceny Emmy ovládli seriály HBO Hra o tróny a Viceprezident(ka)

LOS ANGELES - Dramatický fantasy seriál Hra o tróny a komediálny seriál Viceprezident(ka) z prostredia vysokej americkej politiky - oba z dielne káblovej televízie HBO - získali v nedeľu v Los Angeles hlavné ocenenia na 67. ročníku udeľovania prestížnych amerických televíznych cien Emmy. Tie sa rozdávajú za dramatickú a komediálnu tvorbu.

slovakia

left justify in out

V poli porazených sa tentoraz ocitli obľúbené seriály Mad Men a Moderná rodina. Ten prvý sa vysielal od roku 2007 a tento rok diváci videli jeho poslednú sériu. Zachraňoval ho napokon 44-ročný Jon Hamm, ktorý zožal búrlivé ovácie publika, pretože sa mu na šestnástykrát podarilo získať cenu Emmy za hlavnú mužskú úlohu v dramatickom seriáli. V seriáli televízie AMC Mad Men o reklamnej newyorskej agentúre Sterling Cooper z obdobia 60. rokov stvárnil jedného z jej zamestnancov Dona Drapera.

 

Seriál Viceprezident(ka) ukončil päťročnú vládu titulu Moderná rodina konkurenčnej ABC. Stal sa nielen najlepším komediálnym seriálom, ale herečka Julia Louisová-Dreyfusová, stvárňujúca bývalú egoistickú senátorku Selinu Meyerovú, ktorá prijala ponuku stať sa viceprezidentkou USA, si štvrtýkrát odniesla Emmy pre najlepšiu komediálnu herečku. Jej kolega Tony Hale, stvárňujúci jej manžela, sa opäť stal najlepším komediálnym hercom vo vedľajšej úlohe. Seriál Viceprezident(ka) premenil päť z deviatich nominácií.

 

Päťdesiatročná Viola Davisová sa stala prvou Afroameričankou, ktorá získala Emmy v kategórii najlepšia herečku v dramatickom seriáli. Ocenená bola za úlohu húževnatej obhajkyne v seriáli televízie ABC Vražedné práva (How to Get Away with Murder), z ktorého sa zatiaľ nakrútila iba jedna séria, druhá sa však už pripravuje. "Jediná vec, ktorá oddeľuje farebné ženy od kohokoľvek iného, je príležitosť. Nemôžete získať Emmy za úlohy, ktoré jednoducho nie sú," povedal Davisová v ďakovnej reči.

 

Hra o tróny získala po piatich sezónach cenu ako najlepší dramatický seriál. Celkovo bola nominovaná 24-krát, pričom zvíťazila v 12 kategóriách vrátane najlepší scenár, réžia a herec vo vedľajšej úlohe (Peter Dinklage). Celkovo bola nominovaná 83-krát, uspela v 26 prípadoch.

 

Svojich prvých cien Emmy sa dočkal internetový gigant Amazon, ktorý prišiel na televízny trh s vlastným seriálom Transparent. O prvú sa zaslúžil Jeffrey Tambor ocenený za svoju úlohu transsexuála v kategórii najlepší herec v komédii. Tambor venoval Emmy všetkým transsexuálom. "Ďakujem vám za trpezlivosť. Ďakujem vám za vašu odvahu. Ďakujem vám za vaše príbehy," povedal herec. Ďalšiu cenu získala pre seriál Transparent režisérka Jill Solowayová.

 

Televízia HBO kraľovala i v kategórii miniseriál/ televízny film. Dramatický seriál Olive Kitteridgeová na motívy románu Elizabeth Stroutovej získal osem cien, a to aj pre Frances McDormandovú v hlavnej a Billa Murraya vo vedľajšej úlohe.

 

Päť cien z 19 nominácií získal dramatický seriál American Horror Story - Freak Show.

 

Dominantnosť HBO sa prejavila aj v konečnom zúčtovaní: stanica získala tento rok 43 cien, nasledujú NBC (12), Comedy Central a FX (po osem), ABC (6) a Amazon (5).

 

Zoznam cien Emmy v hlavných kategóriách:

 

- najlepší dramatický seriál: Hra o tróny

- najlepší komediálny seriál: Viceprezident(ka)

- najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu: Jon Hamm (Mad Men)

- najlepšia herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu: Viola Davisová (Vražedné práva)

- najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Peter Dinklage (Hra o tróny)

- najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Uzo Adubaová (Orange Is the New Black)

- najlepší herec v komediálnom seriáli: Jeffrey Tambor (Transparent)

- najlepšia herečka v komediálnom seriáli: Julia Louisová-Dreyfusová (Viceprezident(ka))

- najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Tony Hale (Viceprezident(ka))

- najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Allison Janneyová (Mama)

- réžia, dramatický seriál: David Nutter (Hra o tróny)

- réžia, komediálny seriál: Jill Solowayová (Transparent)

- miniseriál: Olive Kitteridgeová

- reality šou: The Voice, NBC

 

Reakcie víťazov televíznych cien Emmy

Nedeľné udeľovanie  televíznych cien Primetime Emmy ovládol miniseriál Olive Kitteridge (2014), ktorý premenil na víťazstvo šesť zo siedmich nominácií. Triumfovali tiež seriály Viceprezident(ka) (2012), Hra o tróny (2011), Mad Men (2007 - 2015) či Transparent (2014). Agentúra SITA prináša vybrané reakcie víťazov prestížnych cien.

"Poviem vám niečo - jediné, čo oddeľuje farebné ženy od ostatných ľudí, je príležitosť. Nemôžete vyhrať Emmy za úlohy, ktoré jednoducho neexistujú. Môj príbeh tu nekončí. Myslím, že farebných hercov čaká v niektorých oblastiach tohto priemyslu ešte veľa práce. Ešte je veľa príbehov, ktoré treba vyrozprávať. Viem, že toto ešte nie je koniec," uviedla v ďakovnej reči Viola Davis, ktorú vyhlásili za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe dramatického seriálu (How To Get Away With Murder, 2014), čím sa stala prvou Afroameričankou ocenenou v tejto kategórii.

"Nie som baník a nemám tú najťažšiu prácu na svete, ale to nič nemení na tom, že do svojej práce vkladám naozaj veľa. Je veľmi pekné byť ocenený. Bez ohľadu na to, či sme vyhrali alebo nie, som rád, že tu môžem byť. Pozrite sa na zoznam nominovaných. To sú ľudia, na ktorých by som sa pozeral v televízii, ak by som nebol hercom," vyhlásil Jon Hamm, ktorý si prevzal cenu za hlavnú rolu v dramatickom seriáli Mad Men.

"Všetci sme tu vďaka sile dobre vyrozprávaného príbehu. Niekedy to úplne stačí. Ďakujem vám," povedala Frances McDormand, ktorú za stvárnenie titulnej postavy v miniseriáli Olive Kitteridge vyhlásili za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe miniseriálu alebo filmu.

"Myslím si, že by bolo v tomto momente vhodné citovať náš seriál Viceprezident(ka). Musí byť pre vás obrovskou poctou uctiť si ma dnes večer. O Bože, nie! To povedal Donald Trump. Robiť satiru je čoraz ťažšie a ťažšie," uviedla Julia Louis-Dreyfus po prevzatí ceny v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe komediálneho seriálu.

"Mal som učiteľa, ktorý hovorieval, že keď hráte, tak musíte hrať tak, ako by od toho závisel váš život. A ja som teraz dostal príležitosť hrať, pretože od toho závisia životy ľudí. Rád by som svoj herecký výkon a túto cenu venoval transrodovej komunite. Ďakujem vám, že ste nám dovolili byť súčasťou zmeny," vyhlásil Jeffrey Tambor, ktorý za stvárnenie transrodovej postavy v seriáli Transparent získal Primetime Emmy pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe komediálneho seriálu.

"To bola Lady Gaga!... Rád by som sa poďakoval všetkým úžasným ženám, vďaka ktorým vznikla Olive Kitteridge. Je ich približne stotisíc," uviedol Richard Jenkins, ktorému Lady Gaga odovzdala cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe miniseriálu alebo filmu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies