REPORTÁŽ: O príspevok na nájomné budú môcť žiadať už aj podniky v ťažkostiach

NETKY.SK • 24 August 2020, 13:16 • 2 min
REPORTÁŽ: O príspevok na nájomné budú môcť žiadať už aj podniky v ťažkostiach

BRATISLAVA - O príspevok na nájomné za obdobie štátom zatvorených prevádzok v čase pandémie ochorenia COVID-19 budú môcť požiadať aj podniky v ťažkostiach.

slovakia

left justify in out

 

Pre mikro a malé podniky v ťažkostiach budú platiť rovnaké podmienky ako pre ostatné firmy, stredné a veľké podniky sa budú riadiť schémou de minimis, ktorá obmedzuje výšku pomoci pre jeden podnik na výšku 200 000 eur. V dnešných hodinách to predostrel minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

 

Najviac do polovice nájomného 

Firmy, ktoré museli zatvoriť svoje prenajaté prevádzky pre opatrenia štátu, môžu požiadať o príspevok na nájomné v rovnakej percentuálnej výške, akú poskytne prenajímateľ zľavu. Maximálne však do 50 % nájomného.

 

img

 

Doteraz však boli podniky, ktoré sú podľa vzorca zverejneného na stránke MH v ťažkostiach, zo štátnej pomoci vylúčené. Sulík upozornil, že aj firmy, ktoré sú síce funkčné a zdravé, sa v čase krízy mohli medzi takéto podniky dostať. "Práve takéto podniky potrebujú pomôcť s nájmami," povedal. Sulíkova poradkyňa Jana Kiššová spresnila, že doteraz ministerstvo prijalo 9562 žiadostí, z toho 3558 už bolo vyplatených. Suma pomoci prekročila 6,5 milióna eur. 

 

Chybne vyplnené žiadosti 

Sulík potvrdil, že MH očakávalo väčší záujem podnikateľov. Jedným z dôvodov, prečo je záujem slabší ako očakávanie, sú podľa neho chyby vo formulároch či chýbajúci elektronický podpis žiadateľa alebo prenajímateľa. Aj preto sa MH rozhodlo uľahčiť firmám vyplnenie žiadosti a umožnilo ich podpisovať okrem štatutárnych zástupcov aj splnomocneným osobám.

 

img

 

Pomoc z Bruselu 

Štátnu pomoc s nájomným aj pre mikro a malé spoločnosti zaradené medzi firmy v ťažkostiach, umožnila zmena podmienok Európskej komisie. Pre stredné a veľké firmy vyrokovalo MH v Bruseli pomoc v rámci schémy de minimis, ktorá je však prísnejšia a umožňuje jednej spoločnosti vrátane majetkovo previazaných firiem čerpať kumulatívnu pomoc za tri roky maximálne vo výške 200 000 eur.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies