Ťažký je ten svet tínedžera

NETKY.SK • 19 Január 2021, 13:10 • 2 min
Ťažký je ten svet tínedžera

Svet tínedžera je všelijaký, len nie ideálny.

slovakia

left justify in out

Iste, na prvý pohľad by sa zdalo, že jedinou prekážkou k dokonalému šťastiu, je malá vyrážka či smútok nad domnelou malou zbierkou šatstva.


Puberta je však oveľa búrlivejšia, oveľa zložitejšia a oveľa ťažšie sa s ňou vyrovnáva.

 

Je to boj
Je to zlomené srdce, boj o nájdenie si miesta pod slnkom, hľadanie identity a zisťovanie, čo je skutočne dôležité a čo nestojí ani za zmienku. Navyše je takmer nemožné obstáť proti emocionálnej víchrici, s akou sa tínedžer potýka deň čo deň!

 

img


Prečo sa teda dospelému javí, že v dospievaní je každá časť ružová? Odpoveď je ľahká - pretože sám zabudol, aké to kedysi bolo.

 

Našťastie, neplatí to o každom, nájde sa aj jedna výnimka. No dobre, možno je tých výnimiek viac a niektoré z nich svoju spolupatričnosť vyjadrujú prostredníctvom knihy.

 

Prečítajte si tiež: Všetci o nej hovoria ako o chodiacom zázraku


Nelám mi srdce
Kristína Ježovičová sa v žánri literatúry pre mládež objavila len v roku 2018, avšak jej hviezda žiari tak intenzívne, že nie je možné nežasnúť nad talentom, aký jej bol nadelený.


Vo svojom najnovšie dopísanom počine, ktorý nesie názov Nelám mi srdce, sa vžila do obdobia dospievania naozaj výnimočne dobre.


Rozoberá v ňom nielen jemnú tému prvého bozku, ale neštíti sa ani ponárať pod hladinu a vyťahovať odtiaľ špinu.

 

img

 

Nazerá na problém súvisiaci s bulímiou, na lásku, ktorá je spoločnosťou nenávidená a odsudzovaná a aj na prchavý svet slávy.

 

Nech totiž príspevok na instagrame pôsobí akokoľvek neodolateľne, za jeho leskom sa môže skrývať zranené dievča plné sebakritiky.

 

Cesta za odpustením
Michal Škombár je nenapodobiteľný. Obdiv voči nemu pramení zo spôsobu, akým sa pasuje s hendikepom a zo štýlu, aký si zvolil na vyrozprávanie príbehov.
Kniha, ktorú dopísal, je taktiež pre mládež a o mládeži.


Ponúka v nej dobrodružné rozprávanie, ktorého cieľom je, okrem iného, priniesť dieťaťu radosť z čítania.


„Inšpiráciou pre napísanie tejto knihy mi bola myšlienka, ako by sa deti vnútorne vyrovnávali s pocitom viny. Cesta deväťročného hrdinu a jeho dospelého kamaráta za odpustením a prekonaním strachu môže pomôcť vyrovnať sa s podobnými pocitmi aj čitateľovi. Zároveň mám v pláne zapojiť do príbehu telesne postihnutú postavu muža, ktorý bude s chlapcom viesť dialógy, ktoré by mohli byť náučné a zbaviť deti predsudkov," hovorí Michal Škombár, ktorého fantázia v sebe zrejme má nevyčerpateľnú zásobu nápadov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Neuveriteľné: Táto karanténa mu navždy zmenila život


Čo sa v mladosti naučíš...
Miroslava Varáčková vie, ako zaujať mladého čitateľa. Svedčí o tom aj skutočnosť, že jeho priazeň si udržiava už niekoľko rokov.


V románe, ktorý naposledy vytvorila, sa sústreďuje na viaceré ťažkosti. Jednak poukazuje na to, aký môže byť voľný čas zradný a prečo by sa mal využiť čo najkvalitnejšie, a jednak približuje dôležitosť vypestovania si lásky k životnému prostrediu.

 

img

 

Veď koniec koncov platí, že čo sa človek naučí v mladosti, nemal by zabúdať ani v starobe. Jej cieľom je odviesť tínedžera od závislosti na virtuálnej realite a podarovať mu iný druh zábavy.

 

Miroslava Varáčková si uvedomuje, že problémom dospievania sa zaoberá odborná literatúra, avšak po nej mladý jedinec nesiaha, a preto píše priamo jemu na mieru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona