Blokáda autodopravcov môže napáchať rozsiahle škody

NETKY.SK • 16 Február 2022, 17:42 • 2 min
Blokáda autodopravcov môže napáchať rozsiahle škody

BRATISLAVA – Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sú proti masívnej blokácii ciest a jednotlivých hraničných priechodov. Rozsiahle obmedzenia vyvolané protestmi spôsobujú rozsiahle škody na celom logistickom reťazci, dodávkach tovaru a slovenskom hospodárstve. RÚZ tak reaguje na sériu protestných akcií autodopravcov, ktoré pokračovali aj v stredu.

slovakia

left justify in out

„Postup konania, ku ktorému sa v týchto dňoch uchýlili viacerí autodopravcovia, nepovažujeme za správny, férový a ani efektívny. Každou ďalšou minútou rozsiahlych blokácií totiž páchajú na slovenskom hospodárstve rozsiahle škody. Dodávky v rámci logistického reťazca nestíhajú byť doručené na čas a dochádza k výrazným omeškaniam. Je preto logické, že tieto škody si následne budú poškodené podniky vymáhať,“ upozornil prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga. Protestné akcie autodopravcov trvajú už niekoľko dní. Nákladné vozidlá opakovane blokujú hlavné dopravné tepny Bratislavy, ale aj jednotlivé hraničné priechody.

 

img

 

Viacerí z autodopravcov dokonca avizovali, že s blokádou budú pokračovať aj v ostatných krajoch, a to až dovtedy, kým vláda nesplní ich podmienky zníženia spotrebnej a cestnej dane a mýta. RÚZ zdôraznila, že nepriaznivý stav spôsobený výrazným rastom cien nespochybňuje, avšak vyzýva vládu, aby hľadala systémové, a nie jednorazové riešenia. Únia upozorňuje, že zvýšené ceny automaticky znamenajú aj vyššiu DPH, a teda vyššie príjmy do štátneho rozpočtu. Len pred dvoma rokmi boli výdavky na chod verejnej správy vyčíslené na 40 miliárd eur, v tomto roku je to už viac ako 49 miliárd eur. Veľký priestor pre úsporné opatrenia v mnohých výdavkoch štátu, a zároveň takmer 10 miliárd eur navyše, je podľa RÚZ obrovský balík finančných zdrojov na riešenie vzniknutých problémov.

 

Možno vás zaujme: Dopravcovia plánujú okrem priechodu Kúty aj blokády hraníc pri Šahách a na Orave



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies