Taliban žiada od USA uvoľnenie zmrazených financií pre Afganistan

NETKY.SK • 1 December 2021, 11:31 • 2 min
Taliban žiada od USA uvoľnenie zmrazených financií pre Afganistan

DAUHA - Afganské hnutie Taliban po dvoch dňoch rokovaní v Katare zopakovalo svoju výzvu Spojeným štátom, aby uvoľnili zmrazené finančné prostriedky v hodnote miliárd dolárov.

slovakia

left justify in out

Afganistan je momentálne závislý od pomoci iných štítov, čelí totiž ekonomickej kríze. Afganci počas stretnutí vedených ministrom zahraničných vecí Amirom Chánom Muttakím a osobitným vyslancom USA pre Afganistan Tomom Westom tiež vyzvali na zrušenie čiernych zoznamov a sankcií.

 

img

 

Išlo o druhé kolo rozhovorov v katarskej metropole po tom, čo sa jednotky USA po 20-ročnej vojenskej prítomnosti stiahli z Afganistanu a radikálni islamisti sa rýchlo vrátili k moci, píše AFP.

 

"Obe delegácie diskutovali o politických, ekonomických, humánnych, zdravotných, vzdelávacích a bezpečnostných otázkach, ako aj o poskytnutí nevyhnutných bankových a hotovostných prostriedkov," napísal na sociálnej sieti Twitter hovorca afganského rezortu diplomacie Abdul Kahár Balchí.

 

Afganská delegácia podľa neho uistila americkú stranu o bezpečnosti a vyzvala na bezpodmienečné uvoľnenie zmrazených finančných prostriedkov i zrušenie čiernych zoznamoch a sankcií. "Ľudské záležitosti musia byť oddelené od politických," dodal. Predseda afganskej vlády Mohammad Hasan Achúnd je medzi tými, na ktorých sa vzťahujú americké sankcie. Americká strana sa pevne pridržiava opatrení a uviedla, že podniká kroky na získanie podpory pre bežných Afgancov.

 

img

 

"Spojené štáty zostávajú zaviazané zabezpečiť, že americké sankcie neobmedzia schopnosť afganských civilistov dostať sa k humanitárnej podpore od vlády USA a medzinárodného spoločenstva, kým sankcionovaným subjektom a jednotlivcom odopierajú prístup k prostriedkom," uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

 

USA tiež vyzvali Taliban, aby poskytol ženám a dievčatám v Afganistane prístup k vzdelaniu, a "vyjadrili hlboké znepokojenie v súvislosti s tvrdeniami o porušovaní ľudských práv". Taliban označil rokovania za "pozitívne" a uviedol, že Muttakí sa v Dauhe stretol aj s japonským a nemeckým veľvyslancom pre Afganistan.

 

Možno vás zaujme: Známe "afganské dievča" z obálky National Geographic evakuovali do Talianska

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies