AKTUALIZÁCIA: Antigénové testy na celoplošné testovanie sú už na Slovensku

NETKY.SK • 22 Október 2020, 9:49 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Antigénové testy na celoplošné testovanie sú už na Slovensku

BRATISLAVA - V skorých ranných hodinách pristálo na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave nákladné lietadlo Antonov An-124 Ruslan, ktoré na Slovensko doviezlo takmer tri milióny kusov antigénových testov pre potreby nadchádzajúceho celoplošného testovania obyvateľstva Slovenskej republiky na ochorenie COVID-19.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Ján Rudolf počas rokovania Ústredného krízového štábu uviedol, že na Slovensko dorazili takmer tri milióny antigénových testov. Z letiska boli následne presunuté do skladov štátnych hmotných rezerv. Následne budú distribuované na celoplošné testovanie alebo pre potreby ambulancií, domovov sociálnych služieb a ďalších inštitúcií podľa požiadaviek orgánov krízového riadenia.

 

img

 

"Ďalšiu dodávku očakávame tento piatok, bude to viac ako tri milióny testov, do konca októbra by malo prísť podľa zmlúv takmer 13 miliónov antigénových testov," konštatoval.

 

Zo skladov SŠHR vo štvrtok ráno odišli aj antigénové testy pre potreby testovania okresov na Orave a pre okres Bardejov, distribuované boli aj osobné ochranné pracovné pomôcky pre potreby tohto testovania. Všetko podľa Rudolfa prebehlo bez komplikácií.
 

 

Potrebný materiál 
Od rána si profesionálni vojaci zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv SR prebrali celkovo 187 200 sád testov, 40 800 rúšok, 14 096 respirátorov, 467 900 jednorazových a chirurgických rukavíc, 16 850 overalov, 2 350 štítov a okuliarov, 7 045 návlekov na obuv, 7 050 ochranných čiapok a kukiel, 710 emitných misiek potrebných pre zabezpečenie prvej etapy testovania.

 

img

 

Tento materiál distribuujú Ozbrojené sily SR vlastnými prostriedkami v prvom rade na príslušné regionálne veliteľstvá a následne už priamo na testovacie miesta na Orave a v Bardejove. Okrem toho vojaci v súčinnosti so samosprávami pokračujú aj v organizačných prípravách pilotného testovania.

 

img


V súvislosti so zabezpečením materiálu pre testovacie miesta rezort obrany oceňuje pomoc vo forme darov, ako napríklad v prípade závodu na výrobu papiera Mondi SCP v Ružomberku, ktorý poskytol pre tento účel hygienické vreckovky a kancelársky papier. Tie budú využité už pri pilotnom testovaní obyvateľov Dolného Kubína, Námestova, Tvrdošína a Bardejova.

 

Záujemcovia z radov zdravotníkov či dobrovoľníkov sa stále môžu registrovať prostredníctvom formulára na webovej stránke www.korona.gov.sk. Aktuálne informácie o celoplošnom testovaní sú pre verejnosť k dispozícii na webovom sídle rezortu obrany www.mosr.sk.





 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona