Taliban vyzval humanitárne organizácie, aby "neprestali pomáhať" po zemetrasení

NETKY.SK • 27 Október 2015, 14:12 • 2 min
Taliban vyzval humanitárne organizácie, aby "neprestali pomáhať" po zemetrasení

KÁBUL/ISLAMABAD - Militantné hnutie Taliban vyzvalo dnes humanitárne organizácie, aby neprestali doručovať humanitárnu pomoc a núdzové zásoby do odľahlých horských oblastí severného Afganistanu a Pakistanu, ktoré v pondelok zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5. V oboch krajinách si vyžiadalo najmenej 300 obetí, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Humanitárnym organizáciám však v odhade škôd bráni nestála bezpečnostná situácia, preto je väčšina zasiahnutých oblastí nebezpečná pre zahraničných humanitárnych pracovníkov a vládnych vojakov.

 

Taliban, ktorý tento rok vystupňoval islamistické povstanie proti Západom podporovanej afganskej vláde v Kábule, však naznačil, že humanitárnej pomoci nebude brániť.

 

"Islamský emirát vyzýva našich krajanov dobrej vôle a charitatívne organizácie, aby neváhali poskytovať obetiam útočisko, potraviny a zdravotnícke potreby," uviedlo hnutie Taliban v sústrastnom odkaze obetiam ničivého zemetrasenia, pričom použilo svoj oficiálny názov.

 

"A zároveň nariaďuje svojim mudžáhidom v zasiahnutých oblastiach, aby poskytovali svoju úplnú podporu a pomoc," dodal Taliban v odkaze.

Úrady v Pakistane potvrdili 228 úmrtí a Afganistan hlásil, že počet usmrtených stúpol na vyše 80. Afganský premiér Abdulláh Abdulláh uviedol, že zničených alebo poškodených bolo najmenej 4000 domov a komplexov.

 

Počet obetí môže ešte stúpnuť, keď budú opravené cesty a komunikačné spojenia s dedinami odrezanými od sveta. Navyše do oblasti okolo pohoria Hindúkuš, kde sa zemetrasenie vyskytlo, prichádza krutá zima a tisíce ľudí bez strechy nad hlavou sú v ešte väčšom ohrození.

 

 

"Máme nedostatok potravín a ďalšej pomoci," uviedol policajný veliteľ v afganskej provincii Kunar, jednej z najvážnejšie postihnutých. Je tam potvrdených 42 obetí na životoch. "Prší štyri dni a počasie je veľmi chladné," dodal.

 

Predstavitelia NATO v afganskej metropole Kábul oznámili, že pomáhajú afganským bezpečnostným silám plánovať záchranné operácie.

 

V Pakistane intenzívne pomáha dobre vybavená armáda. Sever krajiny však už cez víkend postihla katastrofa - zosuvy pôdy, husté lejaky a snehuväznili tisíce turistov v tamojších horských oblastiach.

 

Po pondelkovom zemetrasení s magnitúdou 7,5 nasledovalo niekoľko dotrasov. Ich magnitúda dosiahla niekedy až 4,8, informovala americká geologická služba USGS. Posledný dotras sa vyskytol dnes krátko pred svitaním.

 

Humanitárnu pomoc Afganistanu už ponúkli okrem iných USA a Irán. Pakistanský premiér Naváz Šaríf vyhlásil, že najprv musia odhadnúť škody a potom prípadne oznámia rozsah potrebnej pomoci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies