Taliansko tento rok čaká recesia, ale už na budúci rok môže opäť rásť

NETKY.SK • 20 Február 2012, 08:49 • 2 min
Taliansko tento rok čaká recesia, ale už na budúci rok môže opäť rásť

Taliansko tento rok čaká recesia, ale už na budúci rok môže opäť rásť

slovakia

left justify in out

img

Guvernér talianskej centrálnej banky predpovedá, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa v budúcom roku 2013 vráti k rastu, ale tento rok bude pre ňu "rokom recesie".
      Podľa Ignazia Visca, ktorý vo funkcii guvernéra vystriedal vlani Maria Draghiho, talianske banky majú dostatok kapitálových rezerv, takže z tohto hľadiska sú v dobrom stave, ale ich vyhliadky na dosiahnutie zisku sú horšie.
      "Tento rok bude rokom recesie. Ako sme naznačili v januári vo svojej prognóze, očakávame, že hrubý domáci produkt (HDP) Talianska tento rok klesne o približne 1,5 %," uviedol Visca na finančnom fóre v Parme.
      Guvernér preto zdôraznil, že je teraz dôležité pozerať sa dopredu a konať tak, aby sa situácia na finančných trhoch vrátila do normálu. Podľa neho je možné, že hospodárska aktivita Talianska sa do polovice roka stabilizuje a v nasledujúcom roku začne rásť. A hoci sa HDP krajiny v posledných dvoch kvartáloch 2011 znížil, za celý rok 2011 by mal vzrásť, aj keď len o 0,4 %.
      Čo sa týka bánk, napriek tomu, že ich tvrdo zasiahli dlhové problémy eurozóny, sú v dobrom stave. Pripustil ale, že ich zisky po globálnej finančnej kríze a recesii v roku 2009 neožili tak, ako v iných európskych krajinách.
      Pripomenul tiež, že hoci náklady Talianska na obsluhu dlhov v tomto roku klesli, ešte stále sú veľmi vysoké. Na príčine sú problémy pri riešení dlhovej krízy Grécka, ktoré vyvolávajú turbulencie na európskom trhu.
      Pozornosť trhu sa preto teraz zameriava na schopnosť Talianska dosiahnuť ďalší pokrok pri konsolidácii verejných financií a pri zavádzaní reforiem, ktoré podporia rastový potenciál ekonomiky. Úradnícka vláda premiéra Maria Montiho dokázala rýchlo presadiť ambicióznu reformu dôchodkového systému, ktorá udrží na uzde rast výdavkov štátu. Montimu sa však zatiaľ nepodarilo presvedčiť mocné odborové zväzy, aby akceptovali reformu pracovného trhu, ktorá by zvýšila konkurencieschopnosť Talianska. Premiér ale sľúbil, že ju pretlačí, aj keď odbory neustúpia.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies