Včely ako terapeuti? V Litve prišli na zaujímavý spôsob liečenia

NETKY.SK • 26 August 2019, 15:25 • 2 min
Včely ako terapeuti? V Litve prišli na zaujímavý spôsob liečenia

BRATISLAVA - Židrunas Japertas je včelár, ktorý vedie špeciálne centrum tzv. "terapie včiel". Podľa svojich slov sa k nej dostal pred siedmimi rokmi, keď na jeho boľavý chrbát zaberali už len veľmi silné lieky. Dopočul sa o včelárskych strediskách na Ukrajine, ktoré organizujú terapie na rôzne druhy bolestí.

slovakia

left justify in out

Včelia terapia údajne pomáha pri chronických bolestiach chrbta, vysokom krvnom tlaku či problémoch s dýchaním. Vyšetrenie je na jednej strane jednoduché, no spočiatku to chce aj poriadnu dávku odvahy. Celý proces spočíva v tom, že pod posteľou, na ktorej ležíte, je včelí úľ. Návštevníci totiž veria, že včely svojimi krídlami počas letu vytvárajú energiu, ktorá zmierňuje bolesť a pomáha pri rôznych ochoreniach.

 

img

 

"Nemal som už čo stratiť, tak som šiel do toho. A skutočne mi to pomohlo na zmiernenie bolesti chrbta. Ihneď som tento druh liečby začal aj sám ponúkať a odporučil som ho priateľom a známym s chronickými bolesťami."

 

Japertasovo centrum v Kaunietiškés (Litva) navštevuje v dnešnej dobe zhruba 500 pacientov ročne. Egle Ivanauskaite, jedna z mnohých klientov včelej terapie sa vyjadrila, že "na začiatku to vyzeralo trochu desivo. Cítila som sa, akoby všade okolo mňa boli včely, a každá z nich ma môže bodnúť. No po čase som sa snažila uvoľniť. Ten včelí bzukot vnímate už úplne inak, keď sa cítite bezpečne a uvoľnene."

 

 

Židrunas vlastni 65 včelích úľov. Okrem terapie ho živý ešte výroba medu. Počas celej prevádzky jeho centra bol včelou bodnutý len raz. S humorom dodal, že keď o tejto príhode začal hovoriť "klienti bzučali len o tom".

 

img

 

Včely sú človekom doslova priťahované a čerpajú od neho energiu, ktorú potom pacienti cítia ako špendlíky alebo ihly. "Ja mám napríklad  problém s kolenným kĺbom. Už niekoľko rokov ma tam páli. Včely akoby moju bolesť cítili a zbavujú ma nej,"  vyjadril sa Ramunas Tarvydas, klient v centre včelej terapie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies