Taliansko podporí problémové banky miliardovou sumou, aktíva zrejme prevezme spoločnosť Intesa Sanpaolo

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 10:02 • 2 min
Taliansko podporí problémové banky miliardovou sumou, aktíva zrejme prevezme spoločnosť Intesa Sanpaolo

RÍM - Talianska vláda vyčlenila v nedeľu 5,2 mld. eur na okamžitú pomoc dvom bankám, ktoré Európska centrálna banka (ECB) krátko predtým označila za „krachujúce alebo nachádzajúce sa pred krachom“.

slovakia

left justify in out

Krok vlády znamená, že spoločnosti Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza vstupujú do insolvenčného konania. Všeobecne sa očakáva, že aktíva bánk prevezme spoločnosť Intesa Sanpaolo, ktorá je druhou najväčšou bankou v krajine. Premiér Paolo Gentiloni postup vlády obhajoval s tým, že je životne dôležité, aby krehké zotavovanie ekonomiky nestroskotalo na „neriadenom“ bankrote dvoch bánk.

Spoločnosti Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza majú sídla na severovýchode krajiny v jednom z hospodársky najvýkonnejších regiónov Benátsko. Banky poskytujú úvery mnohým malým a stredne veľkým podnikom, ktoré sú chrbtovou kosťou tretej najväčšej ekonomiky eurozóny. Banky ťaží vysoký podiel nesplácaných úverov a ECB v piatok konštatovala, že pravdepodobne už krachujú, prípadne im hrozí bankrot.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies