Baktériu Helicobacter pylori vedci považujú za hrozbu budúcnosti

NETKY.SK • 30 Október 2019, 15:36 • 2 min
Baktériu Helicobacter pylori vedci považujú za hrozbu budúcnosti

S baktériou Helicobacter pylori sa stretne v priebehu života až polovica populácie. Podľa odborníkov práve táto baktéria stojí za celým radom žalúdočných ťažkostí.

slovakia

left justify in out

Okrem kŕčov v bruchu a pálenia záhy môže privodiť peptické vredy, zápal žalúdka, či dokonca rakovinu žalúdka. Jej zákernosť ale spočíva v tom, že začína byť rezistentná na liečbu antibiotikami.

 

Kým ešte v roku 1998 bolo na antibiotickú liečbu rezistentných necelých 10 percent, v roku 2018 sa už jednalo o 22 percent.

 

"Liečba infekcie baktériou Helicobacter pylori vyžaduje kombináciu troch antibiotík (klaritromycín, levofloxacín a metronidazol). Vzhľadom k tomu, že miera rezistencie na bežne používané antibiotiká, ako je klaritromycín, sa zvyšuje o jedno percento za rok, čo je skutočne alarmujúca záležitosť, možnosti liečby tejto infekcie sa budú minimalizovať, až nezostanú žiadne," upozorňuje pre The Telegraph francúzsky mikrobiológ Francis Megraud.

 

 

Ak teda odborníci nenájdu čo najskôr nové liečebné postupy, infekcia baktériou Helicobacter pylori sa skutočne stane hrozbou pre ľudstvo.

 

Čím nižšia bude účinnosť liečby, tým sa pravdepodobne budú zvyšovať počty s vážnymi ochoreniami žalúdka, či už sa bude jednať o žalúdočné vredy, či rakovinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona