Taliansko má menej radikálnych islamistov než zvyšok Európy, tvrdí vláda

NETKY.SK • 5 Január 2017, 15:03 • 2 min
Taliansko má menej radikálnych islamistov než zvyšok Európy, tvrdí vláda

RÍM - V Taliansku je menej radikalizovaných islamistov než vo zvyšku Európy, a to napriek tomu, že krajine chýba účinná stratégia prevencie proti terorizmu, uviedli dnes tamojší vládni činitelia.

slovakia

left justify in out

"Čísla sú nižšie ako v iných krajinách," uviedol taliansky premiér Paolo Gentiloni na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom vnútra Marcom Minnitim a šéfom expertného výboru na radikalizáciu a extrémizmus Lorenzom Vidinom.

 

"Nevidíme rovnakú úroveň či intenzitu islamského radikalizmu ako v krajinách severnej Európy," povedal Vidino.

 

Je to preto, že väčšina moslimov v Taliansku predstavuje prvú generáciu na rozdiel od iných európskych štátov, kde extrémistická propaganda formuje druhú a tretiu generáciu moslimov, tvrdí Vidino. Poukázal tiež na to, že Francúzsko registruje približne 1400 cudzích bojovníkov, Nemecko 1000, Belgicko 650, zatiaľ čo Taliansko "iba niečo vyše 100", uviedol Vidino.

 

Zmienený výbor zistil, že tradičné represívne metódy na boj proti islamistickému terorizmu nestačia. Namiesto toho musí Taliansko investovať do preventívnych opatrení a deradikalizácie zahraničných bojovníkov a mládeže. "Pôjde o stredno- až dlhodobú investíciu," zakončil šéf expertného výboru.

 

Minister vnútra doplnil, že "teroristický malvér" je pre štát závažnou problematikou; mládež je totiž vábená extrémistickými sieťami na internete. "Táto bitka sa nemôže vzťahovať len na jednu krajinu. Musíme budovať ochranný systém, ktorý musí byť výsledkom medzinárodnej spolupráce medzi vládami," povedal Minniti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies