Taliansko do konca roka zrejme nepredá časť podielu vo firme Enel

NETKY.SK • 1 December 2014, 14:38 • 2 min
Taliansko do konca roka zrejme nepredá časť podielu vo firme Enel

RÍM - Taliansko cez víkend naznačilo, že pravdepodobne nepredá časť podielu v energetickej firme Enel do konca tohto roka, ako pôvodne plánovalo.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú zlé podmienky na trhu. Namiesto toho vláda v Ríme možno kúpi podiel v problematickej oceliarni Ilva. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Taliansko zaostáva v plnení privatizačných cieľov, ktoré vytýčila v roku 2012 bývalá vláda premiéra Maria Montiho, a podľa ktorých by mal Rím ročne predať aktíva v hodnote 1 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo zodpovedá približne 16 miliardám eur. Tento cieľ sa však Taliansku stále nedarí dosiahnuť.
     

Rím pritom potrebuje peniaze na splatenie obrovského štátneho dlhu, ktorý sa vyšplhal na 132 % HDP. No podľa analytikov, aj keby sa Taliansku podarilo predať štátne aktíva v navrhovanom rozsahu 1 % HDP, malo by to len veľmi malý vplyv na výšku celkového dlhu. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa totiž zmieta v poradí už tretej recesii za šesť rokov, a potenciálni investori nemajú pre výkyvy na akciových trhoch veľký záujem o talianske aktíva.
     

Vláda pritom plánovala do konca roka 2014 predať 5-% podiel vo firme Enel v ďalších podnikoch, ale bez úspechu. Minister hospodárstva Pier Carlo Padoan pre nedeľné (30.11.) vydanie novín Corriere della Sera uviedol, že kabinet potrebuje viac času, aby dosiahol maximálnu možnú cenu za firmy ako je Enel. Preto sa Taliansku nepodarí do konca uskutočniť ani plánovaný predaj 40-% podielu v štátnej pošte.
     

Premiér Matteo Renzi v septembri upravil privatizačné plány a znížil navrhovaný výnos z predaja štátneho majetku na v priemere 0,7 % HDP ročne v nasledujúcich troch rokoch od roku 2015. Spresnil tiež, že tento rok Taliansko predá aktíva len za zhruba 0,28 % HDP.
     

Renzi v rozhovore pre iné noviny, la Repubblica, potvrdil, že ak vláda nenájde žiadneho súkromného investora, ktorý by mal záujem o problematickú oceliareň Ilva, kabinet je otvorený aj "štátnej intervencii", aby zachránil pracovné miesta v meste Taranto na juhu krajiny. Ilva, z hľadiska výrobnej kapacity najväčšia európska oceliareň, čelí obvineniam, že zlyhala a neznížila toxické emisie na požadovanú úroveň, preto je od vlaňajška v špeciálnej správe, čo ohrozuje 16.000 pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies