V zajatí kolumbijských farmárov sa ocitlo 180 vojakov, ktorí likvidovali plantáže koky

NETKY.SK • 28 Október 2021, 20:53 • 2 min
V zajatí kolumbijských farmárov sa ocitlo 180 vojakov, ktorí likvidovali plantáže koky

BOGOTA - Farmári sú ochotní vyjednávať o prepustení vojakov, až keď vláda splní svoje sľuby.

slovakia

left justify in out

Kolumbijskí pestovatelia koky zajali približne 180 vojakov, ktorí neďaleko hraníc s Venezuelou likvidovali nezákonné plantáže tejto rastliny. Tá je základnou zložkou pri výrobe kokaínu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestneho vojenského predstaviteľa.

 

Generál Omar Sepulveda povedal, že príslušníkov šiestich čát pod jeho velením "uniesli" v utorok v samosprávnej oblasti Tibu ležiacej na severovýchode krajiny tamojší farmári, ktorí vojakov obkľúčili s palicami a mačetami.

 

Momentálne ich zadržiavajú vo vidieckej škole. Na videozázname je vidieť skupinu ozbrojených vojakov schúlených k sebe, na ktorých dohliadajú civilisti.

 

img

 

Hovorca miestnej komunity pre rozhlasovú stanicu W Radio uviedol, že únoscovia sú ochotní rokovať o prepustení rukojemníkov. Podľa jeho slov pestovatelia koky zadržali vojakov pre nesplnenie prísľubov vlády pomôcť im nahradiť plantáže koky legálnymi plodinami.

 

Úrad kolumbijského ombudsmana na Twitteri uviedol, že do Tibu posiela delegáciu s cieľom zabezpečiť prepustenie vojakov.

Tibu, ktoré leží v regióne Catatumbo, sa považuje za najväčšiu oblasť pestovania drog na svete s viac ako 40-tisíc hektármi nelegálnych plantáží koky, vyplýva z údajov OSN.

 

img

 

Kolumbia je naďalej najväčším svetovým producentom kokaínu, odkiaľ hlavná časť tejto drogy smeruje do Spojených štátov. Kolumbijský prezident Iván Duque, ktorý sa ujal moci v roku 2018, určil boj proti obchodovaniu s drogami za jednu z priorít svojej vlády.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kolumbia oslavuje! V putách skončil najhľadanejší bos drogového kartelu Otoniel



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies