Pri príležitosti osláv SNP mali v Banskej Bystrici príhovory viaceré osobnosti politického života

NETKY.SK • 30 August 2019, 10:20 • 2 min
Pri príležitosti osláv SNP mali v Banskej Bystrici príhovory viaceré osobnosti politického života

BANSKÁ BYSTRICA - Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa vo štvrtok o 10.00 h v areáli Pamätníka Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 75. výročia SNP. Zúčastnili sa na nich všetci traja najvyšší ústavní činitelia SR, poslanci Národnej rady (NR) SR, zástupcovia politických strán, diplomatických zborov v SR, združení a organizácií.

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom zhromaždení vystúpia s príhovormi prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NR SR Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini. Do parku pod Pamätníkom SNP si prišli hrdinstvo bojovníkov v SNP uctiť tisícky ľudí, ktorí do mesta pod Urpínom pricestovali z celého Slovenska.

 

img

 

"Bude to jeden z posledných rokov, kedy si výročie SNP môžeme pripomenúť aj s priamymi účastníkmi. Preto sem treba prísť, aby sme vzdali úctu ešte žijúcim účastníkom a rovnako tým, ktorí v boji padli alebo už zomreli," konštatoval generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev ešte pred začiatkom konania osláv.

 

img

 

Po oficiálnej časti nasledovala vojenská prehliadka s viac ako 1500 vojakmi rozdelených v 35 pochodových zostavách a viac ako 200 kusov bojovej techniky, vrátane 15 kusov leteckej. Naposledy sa podobná prehliadka konala pred viac ako desiatimi rokmi. 

 

Ako zdôraznil minister obrany Peter Gajdoš, "vojaci si chcú takto uctiť pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za rovnaké princípy a idey, ktoré sú dnes piliermi vojenských tradícii SR - boj za mier, demokraciu, rovnosť a najmä boj proti fašizmu."

 

 

Podľa Pellegriniho sa nemalo zabúdať, do čoho sa pustili statoční účastníci SNP. "Mnohí z nás si dnes nevedia predstaviť, že sa tvárou v tvár smrti rozhodne niekto povýšiť boj za slobodu a princípy nad svoj vlastný život," podotkol. Všetkým, ktorí sa do Povstania akokoľvek zapojili, patrí úcta celej spoločnosti, pripomenul premiér: "Znie to asi najmä pre mladé generácie triviálne, ale v slovenských zákopoch a lesoch sa zomieralo. Nebola to žiadna počítačová hra, ale skutočný zápas o holý život."

 

img

 

"SNP je udalosťou, ktorou maličká krajina v strede Európy povstala proti obrovskej presile. Preto musíme byť nesmierne hrdí na to, čo naši predkovia, naši dedovia, pradedovia dokázali," zdôraznil Kiska. Vyjadril zármutok z toho, že sa naďalej ozývajú hlasy, ktoré partizánov označujú za banditov a o SNP hovoria ako o puči. "Ak máme úctu k veteránom, ktorí tu dnes sú, ku všetkým tým, ktorí položili svoj život, postavme sa zlu," dodal Kiska s tým, že je potrebné jasne stanoviť deliacu čiaru medzi dobrom a zlom.

 

img

 

Súčasná prezidentka SR Zuzana Čaputová poďakovala všetkým, ktorí pred trištvrte storočím našli v sebe silu, odhodlanie a odvahu bojovať za zachovanie ľudskosti, za záchranu európskej civilizácie, za svoju vlasť i slobodný život jej obyvateľov. "Veľmi si želám, aby sme aj my, tak ako oni, našli v sebe dostatok sily, odvahy i odhodlania na obranu hodnôt demokratického právneho štátu, slobody, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti. V podmienkach, v ktorých tu a teraz žijeme," povedala Čaputová.

 

 

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) varoval na oslavách 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici pred extrémizmom, a tiež pred klamstvami a propagandou. Vo svojom prejave tiež vyzdvihol odvahu a obetavosť tých, ktorí bojovali v SNP.  

 

img

 

"Aj dnes stojíme na pomyselnej hranici, keď sa deformujú hodnoty ľudskosti a sme svedkami návratu k extrémistickým ideológiám. Na jednej strane je tu extrémizmus fašistický a na strane druhej klasicky liberálny," povedal vo svojom vystúpení Danko. 

 

Diváci televíznej Jednotky si navyše vo štvrtok v premiére mohli pozrieť poviedkový film Moje Povstanie 2 realizovaný v spojení so 75. výročím Slovenského národného povstania (SNP). Séria šiestich krátkych filmov, ktorá zachytáva skutočné príbehy individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí počas SNP, vznikla v réžii Juraja Štepku. Pod scenár sa podpísal Peter Rajčák. 

 

 

Tvorcovia projektu Moje povstanie uviedli v roku 2014 jeho prvú sériu, ktorá bola veľmi úspešná a okrem diváckeho ohlasu získala aj niekoľko významných ocenení na medzinárodnom fóre. Patrí jej tiež zlatá medaila od Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. V roku 2019 projekt pokračuje a prináša príbehy individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí. Prvú reprízu si diváci budú môcť pozrieť 1. septembra v hlavnom vysielacom čase televíznej stanice RTVS. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies