Tajomstvo zastavenia starnutia sa môže skrývať v hlbinách oceánov. Ako funguje podmorský svet?

NETKY.SK • 27 Január 2024, 16:00 • 2 min
Tajomstvo zastavenia starnutia sa môže skrývať v hlbinách oceánov. Ako funguje podmorský svet?

Niektoré hlbokomorské rastliny a koraly majú v tele látky, ktoré im pomáhajú chrániť sa pred UV žiarením, infekciami a starnutím. Tieto látky môžu byť skúmané a použité na vývoj nových liekov, kozmetiky, potravinových doplnkov a ďalších produktov.

slovakia

left justify in out

Oceány pokrývajú viac ako 70 percent povrchu Zeme, ale väčšina ich hĺbky zostáva neprebádaná. V posledných rokoch však vedci urobili niektoré úžasné objavy, ktoré nám ukazujú, aký bohatý a rozmanitý je život v hlbokom mori. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich a na to, ako nám pomáhajú lepšie pochopiť a chrániť tento fascinujúci svet.

Nové druhy skrývajúce sa v tme

Jednou z najväčších výziev pri výskume hlbokého mora je nedostatok svetla. Väčšina živočíchov, ktorí žijú pod 200 metrov, sa musí prispôsobiť tme, tlaku, chladu a nedostatku potravy. Niektoré z nich sa stali neviditeľnými, iné sa naučili vytvárať vlastné svetlo, zvané bioluminiscencia. Niektoré majú obrovské oči, iné sú priehľadné alebo červené. Všetky sú úžasné príklady evolúcie a diverzity.

Vedci každoročne objavujú nové druhy v hlbokom mori, ktoré nám ukazujú, aké neobvyklé a neznáme tvory tam žijú. Napríklad v roku 2023 objavili 12 nových druhov morských machov, mäkkýšov a korálov v Atlantickom oceáne, ktoré unikli objaveniu, pretože morské dno je tak málo preskúmané.

Medzi nimi boli aj nové druhy morských hviezd, ktoré majú schopnosť regenerovať svoje telá, a nové druhy morských plžov, ktoré produkujú jed na obranu pred predátormi.

V roku 2021 zas vedci zachytili zriedkavé zábery obrovského fantómového medúzy (Stygiomedusa gigantea), ktorá sa pohybuje v hĺbke okolo 1000 metrov v Kalifornskom zálive. Tento tajomný druh má obrovskú zvonovitú hlavu a dlhé, závojovité ramená, ktoré môžu dosahovať dĺžku až 6 metrov. Vedci o ňom stále veľa nevedia, pretože ho videli len deväťkrát za viac ako 100 rokov.

Zvláštne javy v horúcich bodoch

Hlboké more nie je len miestom života, ale aj miestom geologických a chemických procesov, ktoré ovplyvňujú celú planétu. Jedným z najzaujímavejších javov v hlbokom mori sú hydrotermálne komíny, ktoré sú otvory v zemskej kôre, odkiaľ vystupuje horúca, minerálmi bohatá voda.

Táto voda reaguje s okolitou morskou vodou a vytvára dymovité mraky a kovové štruktúry, ktoré pripomínajú komíny. Hydrotermálne komíny sú zdrojom energie a živín pre mnohé organizmy, ktoré sa prispôsobili extrémnym podmienkam.

Medzi nimi sú baktérie, ktoré dokážu využívať chemické zlúčeniny namiesto svetla na fotosyntézu, a zvieratá, ktoré sa živia týmito baktériami alebo sa s nimi spájajú v symbióze. Niektoré z týchto zvierat sú riasovce, ktoré majú v tele baktérie, ktoré im dodávajú energiu, alebo červy, ktoré majú v tele hemoglobín, ktorý im pomáha prenášať kyslík.

Hydrotermálne komíny sú aj miestom vedeckého záujmu, pretože sa domnievajú, že mohli byť miestom vzniku života na Zemi. Okrem toho sú aj zdrojom vzácnych kovov, ako je zlato, striebro, meď, kobalt a nikl, ktoré sa hromadia na povrchu komínov.

Tieto kovy sú žiadané pre rôzne priemyselné a technologické aplikácie, čo vedie k záujmu o ich ťažbu. Avšak takáto ťažba by mohla mať vážne následky pre život a ekosystémy v hlbokom mori, ktoré sú veľmi zraniteľné a pomaly sa obnovujú.

Príležitosti pre budúcnosť

Výskum hlbokého mora nám prináša nielen nové poznatky a objavy, ale aj nové výzvy a príležitosti. Hlboké more je dôležité pre globálnu klímu, pretože tam dochádza k výmene tepla, soli a uhlíka medzi oceánom a atmosférou. Hlboké more tiež pohlcuje veľké množstvo oxidu uhličitého, ktorý je hlavným pôvodcom globálneho otepľovania.

Avšak tento proces má aj negatívne dôsledky, pretože spôsobuje kyslenie oceánov, čo znižuje pH vody a ohrozuje mnohé organizmy, najmä tie, ktoré majú vápenaté škrupiny alebo kosti. Hlboké more je tiež vystavené iným hrozbám, ako je nadmerný rybolov, znečistenie, odpadky, hluk, invázne druhy a ťažba. Tieto hrozby môžu mať nevratné následky pre biodiverzitu a funkčnosť hlbokomorských ekosystémov.

Na druhej strane výskum hlbokého mora nám tiež ponúka nové príležitosti pre využitie jeho potenciálu. Hlboké more je zdrojom nových látok, ktoré môžu mať využitie v medicíne, kozmetike, potravinárstve, biotechnológii a iných odvetviach. Napríklad niektoré baktérie z hydrotermálnych komínov produkujú enzýmy, ktoré sú odolné voči vysokým teplotám a tlaku, a ktoré sa používajú na analýzu DNA.

Inšpirácia

Alebo niektoré hlbokomorské ryby majú v tele antifreezové proteíny, ktoré im pomáhajú prežiť v chladnej vode, a ktoré sa používajú na zlepšenie kvality zmrazených potravín. Hlboké more je tiež zdrojom inšpirácie pre vývoj nových technológií, ktoré môžu zlepšiť naše životy a riešiť problémy.

Napríklad niektoré hlbokomorské živočíchy majú v tele mechanizmy, ktoré im umožňujú prispôsobiť sa zmenám tlaku, teploty a salinity. Tieto mechanizmy môžu byť napodobnené a použité na výrobu lepších materiálov, senzorov, robotov a ďalších zariadení. Alebo niektoré hlbokomorské rastliny a koraly majú v tele látky, ktoré im pomáhajú chrániť sa pred UV žiarením, infekciami a starnutím. Tieto látky môžu byť skúmané a použité na vývoj nových liekov, kozmetiky, potravinových doplnkov a ďalších produktov.

Dôležitosť výskumu

Výskum hlbokého mora nám otvára nové obzory a ponúka nové možnosti. Zároveň nám ukazuje, aké cenné a zraniteľné je toto prostredie, ktoré je domovom pre mnohé jedinečné a neznáme formy života.

Hlboké more je súčasťou našej planéty, ktorá ovplyvňuje našu klímu, naše zdroje a naše zdravie. Preto je dôležité ho skúmať, chrániť a udržateľne využívať. Hlboké more je ešte plné tajomstiev, ktoré čakajú na objavenie. Kto vie, čo nám ešte môže ponúknuť?

Zdroje:

www.bbc.com/news/science-environment-55427860

www.mashable.com/article/deep-sea-ocean-discoveries

www.phys.org/news/2022-06-life-abyss-spectacular-fragile-struggle.html

www.livescience.com/planet-earth/rivers-oceans/10-mind-boggling-deep-sea-discoveries-in-2023

www.thoughtco.com/deep-sea-exploration-4161315

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Mashable SEA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies