V pléne sa dnes začína 32. schôdza, o čom budú rokovať poslanci?

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 08:14 • 2 min
V pléne sa dnes začína 32. schôdza, o čom budú rokovať poslanci?

BRATISLAVA - Na poslancov Národnej rady SR dnes od 9:00 čaká ďašia, už 32. schôdza parlamentu, na ktorej plánujú prerokovať 84 bodov programu.

slovakia

left justify in out

Budú sa zaoberať napríklad novelou Trestného poriadku z dielne ministerky spravodlivosti Márii Kolíkovej, ktorá upravuje podmienky kolúznej väzby. Kľúčovou zmenou je zavedenie päťmesačnej lehoty kolúznej väzby.

 

img


Mohlo by  vás zaujímať: Nastal posun? ZVJS mení postupy pri schvaľovaní telefonátov a návštev v kolúznej väzbe

 

Novela škoského zákona
Poslancov zamestná v druhom čítaní aj novela školského zákona, ktorá má za cieľ zabezpečiť opatrenia plynulého prechodu na povinné predprimárne vzdelávanie prostredníctvom dočasnej možnosti poskytovania povinného predprimárneho vzdelávania aj v „nesieťových“ zariadeniach do roku 2024. Predkladatelia navrhujú upraviť aj posudzovanie plnenia obsahu vzdelávania v rámci individuálneho vzdelávania detí na základe žiadosti zákonných zástupcov alebo zástupcov zariadení.

 

img

 

Prečítajte si: Na rozšírenie kapacít materských škôlok pôjdu milióny eur. Tie bratislavské však môžu na peniaze zabudnúť!

 

Nová služba starostlivosti o dieťa
Vzniknúť by mohla aj nová služba, ktorá spočíva v opatrovaní a starostlivosti o dieťa od jedného roku do začatia povinného predprimárneho vzdelávania, poskytovaná v skupine detí. Cieľom je pomôcť vyriešiť deficit voľných miest v materských školách, najmä vo väčších mestách a zároveň rozšíriť ponuku pre rodičov o takzvané detské skupiny. Vyplýva to z návrhu zákona o poskytovaní služby starostlivosti o deti v detských skupinách, ktorý do parlamentu predložili koaličné poslankyne Jana Žitňanská, Katarína Hatráková, Lucia Drábiková, Petra Krištúfková a Jana Bittó Cigániková.

 

img

 

Prečítajte si: Vznikne nová služba starostlivosti o dieťaťa od jedného roka do začatia povinného predprimárneho vzdelávania?

 

Ktorý bod nepribudne?
Do programu, naopak, nepribudne bod týkajúci sa voľby podpredsedu Národnej rady. Médiám to v stredu 16. júna povedala predsedníčka poslaneckého klubu strany Za ľudí Jana Žitňanská. Odôvodnila to tým, že v strane Za ľudí, ktorej tento post prináleží, sa nedohodli na kandidátovi do tejto funkcie. Post podpredsedu parlamentu je pritom neobsadený od konca mája, keď poslanci Národnej rady do funkcie nezvolili Tomáša Lehotského.

 

img

 

V tajnej voľbe získal 75 hlasov, pričom na zvolenie potreboval súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých poslancov, teda minimálne 76. Lehotský mal nahradiť Juraja Šeligu, ktorý oznámil svoj odchod z funkcie po tom, ako spolu so straníckou kolegyňou Janou Žitňanskou a bratislavským županom Jurajom Drobom porušili zákaz vychádzania, keď do noci sedeli v podniku Klub pod lampou.
 

Súvisiaci článok: Juraj Šeliga končí vo funkcii podpredsedu parlamentu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies