Tajfún Haima si na Filipínach vyžiadal najmenej osem obetí

NETKY.SK • 20 Október 2016, 13:50 • 2 min
Tajfún Haima si na Filipínach vyžiadal najmenej osem obetí

MANILA - Najmenej osem obetí na životoch a evakuáciu vyše 90.000 ľudí si vyžiadal silný tajfún Haima, ktorý sa v stredu prehnal severnou časťou Filipín. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Tajfún udrel na pevninu pri meste Peňablanca v provincii Cagayan ležiacej na ostrove Luzon. Priniesol prudký dážď a vietor s ustálenou rýchlosťou 225 kilometrov za hodinu, avšak až 315 kilometrov za hodinu v nárazoch. Mnohé dediny v zasiahnutej oblasti zostali odrezané od dodávok elektriny, zatiaľ čo víchor strhával plechové strechy z domov a vyvracal stromy. Búrka po prechode cez Luzon zoslabla, ďalej ju sprevádzal vietor s rýchlosťou už len 150 kilometrov za hodinu, v nárazoch dosahujúci 185 kilometrov za hodinu.

 

Medzi obeťami tajfúnu je 48-ročný muž, ktorý zahynul, keď na neho spadol konár, a ďalší 70-ročný muž, ktorý v evakuačnom stredisku v meste Palanan dostal infarkt. Pri zosuve pôdy v provincii Benguet zahynuli dvaja stavbári a dvoch dedinčanov v provincii Ifugao zmietla rozvodnená rieka.

 

Filipínske centrum pre zvládanie katastrof momentálne overuje správy o ďalších obetiach, vrátane dvoch osôb, ktoré sú doposiaľ nezvestné. Viac ako 30 dopravných komunikácii je momentálne pre záplavy, zosuvy či vyvrátené stromy nepojazdných.

 

Niektoré zo zasiahnutých provincií v rámci preventívnych opatrení vypli elektrický prúd. Objavili sa tiež viaceré správy o výpadkoch sietí mobilných operátorov.

Tajfún Haima sa momentálne presúva cez Juhočínske more na severozápad smerom k Hongkongu s rýchlosťou asi 21 kilometrov za hodinu. Cez Filipíny sa každoročne preženie okolo 20 tajfúnov.

 

Haima je však tým najsilnejším, aký zasiahol túto ázijskú krajinu od novembra 2013, keď supertajfún Haiyan po sebe zanechal na východe krajiny približne 7300 mŕtvych a nezvestných.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies