Szijjártó: Boj proti povinným utečeneckým kvótam sa ešte neskončil

NETKY.SK • 8 November 2016, 19:25 • 2 min
Szijjártó: Boj proti povinným utečeneckým kvótam sa ešte neskončil

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda bude naďalej bojovať o bezpečnosť Maďarov, povedal dnes v Budapešti minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Reagoval tak na skutočnosť, že poslanci parlamentu odmietli novelu ústavy súvisiacu s referendom proti prisťahovaleckým kvótam.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI šéf rezortu diplomacie podotkol, že dnešné hlasovanie o novele preukázalo, že v boji o ochranu krajiny nie je možné spoľahnúť sa na opozíciu. "Boj proti povinným utečeneckým kvótam sa ešte neskončil. Novela ústavy by tomuto boju veľmi pomohla," dodal Szijjártó.

 

Za návrh novely ústavy premiéra Viktora Orbána hlasovalo iba 131 poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP. Proti návrhu hlasovali traja poslanci, zvyšní zákonodarcovia nehlasovali. K schváleniu návrhu chýbali dva hlasy. Proti hlasovali traja nezávislí poslanci.

 

Podľa odmietnutého návrhu novely ústavy, ktorá mala byť v poradí už siedmou úpravou základného zákona, malo byť zakázané presídľovať do Maďarska mimoeurópskych cudzincov. Na území Maďarska by podľa tohto návrhu mohol žiť prisťahovalec iba na základe individuálneho posúdenia svojej žiadosti maďarskými orgánmi v zmysle zákonov schválených maďarským Národným zhromaždením.

 

Orbán chcel do základného zákona ďalej zakomponovať ustanovenie, že ochrana identity Maďarov, ktorá je zakotvená v historickej ústave, je zásadnou povinnosťou štátu. Novela ústavy mala byť podľa premiéra prejavom vôle 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite 2. októbra odmietli migračné kvóty Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies