Systém zdaňovania tabakových výrobkov má byť podľa IFP adresnejší

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 15:05 • 2 min
Systém zdaňovania tabakových výrobkov má byť podľa IFP adresnejší

BRATISLAVA - Hoci sa v posledných rokoch sadzby spotrebnej dane z cigariet na Slovensku nemenili, ich ceny rástli stabilným tempom. To viedlo k poklesu podielu daní na cene cigariet. Systém zdaňovania tabakových výrobkov preto potrebuje adresnejšiu zmenu. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP).

slovakia

left justify in out

Ako uviedol IFP, slovenský trh s cigaretami je voči cenám nepružný. "Priemerná ročná spotreba cigariet v období rokov 2004 až 2015 poklesla výrazne menej než by sme očakávali od značne rastúcej konečnej spotrebiteľskej ceny," uviedol inštitút s tým, že v posledných rokoch boli dodávatelia schopní využiť nízku citlivosť spotrebiteľov a zvyšovať ceny, čím dochádzalo k poklesu podielu dane na výslednej cene cigariet.

 

"Pravidelná úprava daňových sadzieb v súlade s odporúčaniami Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, Európskej komisie a Svetovej zdravotníckej organizácie spolu so skokovým zvýšením minimálnej sadzby stabilizuje podiel na koncovej cene cigariet, ako aj celkové daňové výnosy zo spotrebnej dane s dôrazom na ochranu zdravia obyvateľov," tvrdí IFP.

 

Vlani spotrebná daň z tabaku a tabakových výrobkov prispela do slovenského štátneho rozpočtu sumou presahujúcou 660 miliónov eur, čo predstavuje takmer 3 % všetkých daňovo-odvodových príjmov verejnej správy. Analýza IFP pritom ukázala, že slovenskí spotrebitelia reagujú na vývoj cien cigariet len mierne. "To umožňuje obchodníkom zvyšovať ich ceny aj nad rámec zmien daní uvalených na cigarety. Takéto správanie viedlo v posledných rokoch k poklesu podielu daní na celkovej cene cigariet," priblížil IFP.

 

Inštitút preto odporúča zvážiť zmenu pravidiel zdaňovania cigariet. "Automatické zvyšovanie sadzieb alebo ich pravidelná úprava podľa vhodne zvoleného kritéria je schodné riešenie," doplnil IFP. Za účelom poistenia budúcich príjmov je tiež podľa inštitútu potrebné zvážiť aj úpravu minimálnej sadzby dane tak, aby pokrývala viac produktov. "Tým sa predíde potenciálne nižším daňovým príjmom z dôvodu rastúceho rizika konkurenčného cenového boja v kategórii lacnejších cigariet," tvrdí IFP.

 

Zákon rozoznáva štyri kategórie výrobkov, ktoré podliehajú spotrebnej dani z tabaku, a to cigareta, cigara, cigarka a tabak. V priemere však až 97 % z celkového výnosu dane z tabaku tvoria cigarety. "V priebehu piatich rokov klesol podiel daní na celkovej cene cigariet o 2 percentuálne body. Je to výsledok jednak nezmenených sadzieb spotrebnej dane od konca roka 2012, ako aj zvyšovania cien bez dane pomerne rýchlym tempom," skonštatoval IFP, ktorý navrhol niekoľko riešení na adresnejšiu zmenu systému zdaňovania tabakových výrobkov.

 

Podľa inštitútu je potrebné zabezpečiť automatickú úpravu sadzieb, a to formou viacerých alterantív. Napríklad zavedením signalizovanej úpravy sadzieb, takzvaného daňového kalendára, alebo pravidelne indexovať sadzby na základe definovaného indexu.

 

Pozornosť by sa mala podľa IFP orientovať aj na špecifickú sadzbu dane vzhľadom na negatívne efekty z fajčenia a aktívne riadiť výšku minimálnej sadzby dane s cieľom minimalizovať potenciálne negatívne dynamické vplyvy. IFP ďalej upozornil na nevyhnutné atribúty automatickej či preddefinovanej úpravy sadzieb. Indexácia sadzieb by mala byť pre všetky tabakové výrobky, mala by sa pravidelne upravovať špecifická aj minimálna sadzba dane a postup by sa mal koordinovať so zdravotníckou politikou a podpornými programami v oblasti boja proti fajčeniu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies