Systém miestnej štátnej správy školstva sa zmení

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 10:25 • 2 min
Systém miestnej štátnej správy školstva sa zmení

SLOVENSKO - Systém miestnej štátnej správy školstva sa zmení. Z doterajších okresných úradov v sídle kraja sa vyčlenia aktuálne odbory školstva.

slovakia

left justify in out

Regionálne úrady školskej správy budú v sídle každého kraja. Vyplýva to z novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú dnes schválila vláda. Právnou úpravou sa osamostatnia doterajšie odbory školstva okresných úradov v sídle kraja na úrady s právnou subjektivitou. Inak sa do doterajšieho fungovania okresných úradov nezasahuje.

 

img

Ministerstvo školstva poukázalo na to, že viaceré administratívne a riadiace činnosti v oblasti regionálneho školstva sú v praxi komplikované pre výskyt duplicít medzi rezortom školstva a ministerstvom vnútra. Ide najmä o zabezpečovanie fungovania škôl a školských zariadení. Ich zriaďovateľom je okresný úrad v sídle kraja, avšak vecne prislúchajú ministerstvu školstva. Týka sa to špeciálnych základných škôl, špeciálnych stredných škôl či špeciálno-výchovných zariadení. Zriaďovateľské pôsobnosti v oblasti škôl pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, praktických škôl, odborných učilíšť, ale aj iných škôl a školských zariadení, prejdú vďaka novele priamo do ministerstva školstva vyčlenením agendy odborov školstva okresných úradov v sídle kraja na úrady v pôsobnosti ministerstva školstva.

 

Prečítajte si tiež: Návrat detí do škôl by mal byť zameraný najmä na bezpečnosť všetkých účastníkov


Upravuje sa aj praktická stránka plynulého prechodu pôsobnosti doterajších okresných úradov v sídle kraja na regionálne úrady školskej správy k prelomu rokov 2021 a 2022. Doterajšiu agendu odborov školstva okresných úradov v sídle kraja tak od 1. januára 2022 budú vykonávať regionálne úrady školskej správy prostredníctvom tých istých zamestnancov, techniky, v tých istých priestoroch.

Novelou sa zmení aj doterajší „dvojzložkový“ model financovania regionálneho školstva zo štátneho rozpočtu. Proces financovania zostane v kompetencii len jedného ministerstva. „Návrh súvisí s doterajšou skúsenosťou s neefektívnym fungovaním finančných tokov v rámci súčasného nastavenia na okresných úradoch v sídle kraja, ktoré sú preddavkovými organizáciami ministerstva vnútra. Finančné toky zo štátu na školy a školské zariadenia sú neprehľadné a komplikované, keďže v súčasnosti je financovanie v oblasti školstva predmetom dvoch rozpočtových kapitol, dvoch rezortných informačných systémov, často dvojitej administratívy, čo platí aj pre ,spätný tok´, napríklad pri žiadostiach o úpravy rozpočtu," vysvetlilo ministerstvo školstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies