Sýria požiadala o pristúpenie k zmluve o chemických zbraniach

NETKY.SK • 13 September 2013, 07:44 • 2 min
Sýria požiadala o pristúpenie k zmluve o chemických zbraniach

NEW YORK - Sýria už zaslala Organizácii Spojených národov žiadosť o pričlenenie k Dohovoru o chemických zbraniach. Vo štvrtok o tom informoval hovorca OSN Farhan Haq, podľa ktorého vstupný proces trvá určitý čas.

slovakia

left justify in out

Sýria podľa neho predložila OSN sériu potrebných dokumentov, ktoré sú teraz v štádiu prekladu. Ako prvý krok musí Damask súhlasiť s podmienkami dohovoru, pričom pristúpenie novej krajiny by mali ratifikovať ostatní signatári.

Sýria oznámila svoj záujem pristúpiť k zmluve o zákaze chemických zbraní z roku 1993 tento týždeň v utorok. Minister zahraničia Walíd vyhlásil, že Sýria je pripravená poskytnúť informácie o svojich chemických zbraniach ako aj zastaviť ich výrobu. Jeho vyhlásenie prišlo deň potom, ako Rusko navrhlo, aby Damask umiestnil svoj chemický arzenál pod medzinárodný dohľad a následne ho zničil. Moskva chcela svojím návrhom zabrániť prípadnému vojenskému zásahu zo strany USA, ktorý presadzuje prezident Barack Obama ako reakciu na chemický útok pripisovaný sýrskemu vládnemu režimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies