Sviatky jari v Horehronskom múzeu prinesú výstavu kraslíc i pohľadníc

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 17:00 • 2 min
Sviatky jari v Horehronskom múzeu prinesú výstavu kraslíc i pohľadníc

Brezno - Horehronské múzeum v Brezne v predveľkonočnom období opäť organizuje v spolupráci s miestnym odborom Živeny tradičnú predajnú výstavu Sviatky jari, ktorá prezentuje výrobky spojené s Veľkou nocou. Návštevníci tak budú môcť od 28. marca do 5. apríla obdivovať zručnosť i kreativitu regionálnych výrobcov a podporiť ich tvorbu.

slovakia

left justify in out

"Výstava ponúkne rôzne druhy kraslíc, farbené voskom, dierkované, maľované, striekané, vyškrabávané, papierové alebo vyrobené zo stužiek, korbáče upletené z vŕbových prútov, výrobky z keramiky a dreva, rôzne jarné dekorácie, zdobené medovníky či veľkonočné sviečky," priblížila Ťažká. Obohatením výstavy bude ukážka výroby kraslíc tradičnou technikou – odrôtovaním. Svoju prácu príde 30. marca dopoludnia prezentovať Marta Kaštanová z Brezna, ktorá sa tomu venuje už niekoľko rokov a vlani v súťaži o najkrajšiu kraslicu Veľkonočná pisanka získala mimoriadne ocenenie. V tohtoročnej rovnakej súťaži budú môcť návštevníci odovzdať svoj hlas počas trvania výstavy. "Veľkonočnú atmosféru v múzeu umocní aj ukážka príležitostnej korešpondencie - výber pohľadníc zo zbierkového fondu múzea, ktorá odkazuje na tradičný, písomný spôsob komunikácie stávajúci sa pomaly minulosťou. Niekoľko desiatok výjavov s rôznym motívom, či už detským, etnografickým, christologickým aj zoomorfným v kombinácii s tradičnými symbolmi vráti návštevníkov v čase o takmer sto rokov späť," dodala Ťažká.  Horehronské múzeum nezabudlo ani na deti, pre ktoré pripravilo tvorivú dielňu zameranú na symboly Veľkej noci. Dozvedia sa o ich význame a niektoré z nich si vlastnoručne vyrobia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies