Svetový deň sťahovavého vtáctva je zameraný na pytliactvo

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 18:46 • 2 min
Svetový deň sťahovavého vtáctva je zameraný na pytliactvo

BRATISLAVA - Na budúci týždeň v utorok, 10. mája, si ornitológovia pripomínajú Svetový deň sťahovavého vtáctva, ktorého cieľom je obrátiť pozornosť na fenomén vtáčej migrácie a potrebu ochrany sťahovavých druhov na celom svete.

slovakia

left justify in out

Počas svojej cesty sú migrujúce vtáky vystavené mnohým prírodným ale aj človekom vytvoreným prekážkam, ako sú elektrické vedenia, veterné elektrárne, televízne veže a stožiare mobilných telefónnych operátorov, sklenené okná a steny, vysoké budovy a iné konštrukcie. Tento rok je hlavnou myšlienkou celosvetového podujatia upriamiť pozornosť verejnosti na tému nelegálneho zabíjania a obchodovania s vtákmi. V súčasnosti predstavuje podľa odborníkov najväčšiu prekážku počas migrácie najmä lov v oblasti Stredomoria. Svetový deň sťahovavého vtáctva sa prvýkrát slávil v roku 2006 a odvtedy sa oslavuje v stále narastajúcom počte krajín. V desiatkach krajín sveta sa konajú rôzne podujatia v teréne, v školách, parkoch či chránených územiach.


Na Slovensku tieto podujatia organizuje napríklad Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá pripravila na sobotu 14. mája na Záhorí exkurziu pod názvom Poďte s nami za orlami. Ochrana dravcov na Slovensku v rámci ochrany vtáctva umiestňuje do krajiny búdky a umelé hniezda, aby po návrate zo zimovísk našli dostatok hniezdnych príležitostí. „Načasovanie hniezdenia rôznych druhov je postupné, niektoré druhy si dokonca nevedomky pomáhajú. Najprv vyhniezdia krkavcovité druhy vtákov (havrany či straky), ich hniezda potom využívajú sokoly, napríklad sokoly červenonohé, ktoré si vlastné hniezda nestavajú. Veľké hniezda orliakov či bocianov využívajú menšie druhy, napríklad myšiak hôrny a dochádza tak k zaujímavému využívaniu hniezd. Mnohé naše búdky sú po osadení okamžite obsadené, čo svedčí o veľkom dopyte,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.


Bezplatná exkurzia pre verejnosť Poďte s nami za orlami sa uskutoční 14. mája o 9:30 a 10:30 v Chránenom vtáčom území Záhorské Pomoravie. Cieľom exkurzie je naučiť záujemcov rozpoznať viaceré druhy dravcov a priblížiť fenomén vtáčieho sťahovania. "Zo vzácnejších druhov sa nám okrem orla kráľovského môže ukázať haja červená, orliak morský či haja tmavá a kaňa popolavá," pozýva Deutschová. Miesto stretnutia je pri hrádzi medzi Zohorom a Vysokou pri Morave, viac informácií nájdu záujemcovia na webovej stránke https://navratorlov.dravce.sk/index.php/641-podte-s-nami-za-orlami .


Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko pripravuje v rámci Svetového dňa sťahovavého vtáctva dve podujatia. Prvým je pozorovanie kŕdľov migrujúcich vodných vtákov na jednom z najvýznamnejších migračných koridorov na Slovensku - v Chránenom vtáčom území Dunajské luhy. Od marca sa pozdĺž Dunaja vracajú tisícky vodných vtákov do celej Európy a mnohé z nich sa pri prelete pri Bratislave na chvíľu zdržia, aby si odpočinuli a nabrali energiu na ďalšiu migráciu. Pozorovanie sa uskutoční 10. mája v Čunove. Druhým podujatím je Jarný ornitologický tábor v Sennom, ktorého účastníci budú mať počas budúceho víkendu možnosť pozorovať vtáctvo v Chránených vtáčích územiach Medzibodrožie a Senianske rybníky. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies