Severná Kórea sa pokúša utajiť verejné popravy!

NETKY.SK • 16 December 2021, 07:41 • 2 min
Severná Kórea sa pokúša utajiť verejné popravy!

SOUL - Severná Kórea sa pokúša zastaviť úniky informácií o svojich verejných popravách z posledných rokov. Čo naznačuje, že Pchjongjang reaguje na medzinárodné spoločenstvo, ktoré pozorne sleduje stav ľudských práv a ich porušovanie v tejto izolovanej krajine.

slovakia

left justify in out

img

 

Napísala to v stredu výskumná skupina so sídlom v Soule. Juhokórejská ľudskoprávna organizácia Transitional Justice Working Group (TJWG) analyzovala satelitné zábery a zhromaždila svedectvá o 23 verejných popravách počas éry Kim Čong-una, ktorý sa chopil moci pred desiatimi rokmi po smrti svojho otca v decembri 2011.

 

Utečenci zo Severnej Kórey (KĽDR) uviedli, že popravy sa konali na prísne kontrolovaných miestach a úrady zaisťovali, aby informácie neunikli, spresnila TJWG v správe zverejnenej v stredu.

"Severná Kórea si zrejme v posledných rokoch strategicky vyberá miesta mimo pohraničnej oblasti, na ktorých vykonáva toto zabíjanie," napísala spomínaná mimovládna organizácia, ktorej politicky nestrannou misiou je dokumentovať prípady porušovania ľudských práv a žiadať spravodlivosť pre obete.

 

img

Ľudia sledujú na televíznej obrazovke Čang Song-tcheka (druhý sprava), strýka vodcu Kim Čong-una počas súdu 12. decembra 2013 v Soule. Severná Kórea oficiálne 13. decembra 2013 oznámila popravu strýka vodcu Kim Čong-una.

 

Vodca Kim dal už v minulosti popraviť vrcholných poradcov vrátane svojho vplyvného strýka Čang Song-tcheka v roku 2013. Bývalého druhého najmocnejšieho muža v krajine generála Čang Song-tcheka nazvali zradcom "horším, než je pes". Považovali ho za Kimovho mentora, ktorý mu pomohol upevniť moc v komunistickej krajine po smrti jeho otca a bývalého severokórejského vodcu Kim Čong-ila pred dvoma rokmi.

 

"Monitorovanie a kontrola zhromaždeného publika na týchto udalostiach majú zabrániť tomu, aby informácie o verejných popravách unikali mimo krajiny," vysvetlila TJWG.

 

img

 

"Naše zistenia naznačujú, že režim Kim Čong-una si dáva väčší pozor na záležitosti ľudských práv a reaguje tak na zvýšenú pozornosť medzinárodného spoločenstva," doplnila organizácia.

 

Výpovede utečencov je takmer nemožné nezávisle overiť, pretože Severná Kórea prísne kontroluje kontakty svojich obyvateľov. Ľudskoprávna organizácia preto vyberá len tie svedectvá, ktoré vyhodnotí ako najspoľahlivejšie.

 

Pchjongjang je už dlho obviňovaný z využívania štátom riadeného zabíjania ľudí, aby vyvolal strach medzi svojimi obyvateľmi. 

 

img

 

Severná Kórea tvrdí, že rešpektuje ľudské práva. Obvinenia z ich porušovania odmieta a označuje ich za klamstvá zbehov.

 

Sedem z týchto verejných popráv sa konalo za sledovanie alebo šírenie juhokórejských videí, ktoré Pchjongjang zakázal, píše v správe TJWG.

 

Organizácia tiež upozornila, že takmer úplné zatvorenie hraníc Severnej Kórey počas pandémie koronavírusu značne obmedzilo informácie prichádzajúce z krajiny, čo sťažuje dokumentovanie porušovania ľudských práv v tomto období.

 

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch zverejnila vo štvrtok podobné obavy a obvinila Kima z "dosiaľ nevídaného izolovania krajiny" pomocou "zbytočných a extrémnych opatrení".

 

Možno vás zaujme: Južná Kórea nebude diplomaticky bojkotovať olympiádu v Pekingu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona