Karel Gott naďalej hviezdi! Úspech v literárnej súťaži

NETKY.SK • 11 Apríl 2022, 08:34 • 2 min
Karel Gott naďalej hviezdi! Úspech v literárnej súťaži

PRAHA - Odovzdávanie výročných cien Magnesia Litera za rok 2021 sa konalo v nedeľu večer na Novej scéne Národného divadla v Prahe v priamom prenose Českej televízie.

slovakia

left justify in out

Českou knihou roka 2021 sa podľa cien Magnesia Litera stala publikácia Gott: Československý příběh. Hudobný publicista Pavel Klusák zasadil príbeh tejto ikony populárnej hudby do kontextu dobovej politiky a kultúry. Kritická kniha o spevákovi Karlovi Gottovi (1939 - 2019) je tiež víťazom v kategórii publicistika.

 

 

O knihe roka 2021 hlasovalo takmer 200 ľudí z knižnej brandže – od akademikov až po knihovníkov a kníhkupcov. Hlavné ocenenie sa vyberá naprieč kategóriami Magnesie Litery s výnimkou nakladateľského počinu a prekladu.

 

Gott: Československý příběh nie je klasickou biografiou českej (československej) popovej hviezdy. Klusák mnohonásobného Slávika zasadzuje do politických a kultúrnych súvislostí. Výsledkom je kniha, ktorá „nie je primárne demýtizačná, je skôr pátravá a odkrývajúca“, hodnotí Magnesia Litera.

 

Prečítajte si tiež: Benes pokrstil knihu o svojom putovaní v ľadovom chráme na Hrebienku

 

Klusák ukazuje, ako sa Gott stával čoraz viac tvorcom i obeťou obrazu, ktorý si z veľkej časti sám vytváral – ako sa postupne premieňal na zajatca svojho vlastného úspechu a až narkotickej závislosti na uznaní publikom.

 

„Skúsil by som toto ocenenie brať ako podporu presvedčenia, že u nás ešte nie je prediskutované všetko, čo sa týka normalizácie, ako aj faktu, ako vtedajšia doba ovplyvňuje časy, v ktorých žijeme,“ vyhlásil ocenený autor Pavel Klusák (52).

 

 

 

Nezávislý portrét Karla Gotta rozpráva jeho príbeh s dôrazom na overené, nové a málo známe fakty, uvádza v anotácii brnianske nakladateľstvo Host, ktoré publikáciu v novembri 2021 vydalo. Kniha má 432 strán.

 

Na nedeľňajšom galavečere odovzdali ocenenia v celkovo 11 kategóriách. S víťazstvom v hlavnej kategórii Kniha roka sa viaže finančná prémia 200 000 korún (približne 8 200 eur).

 

Možno vás zaujme: TIP NA KNIHU Legendárna Štefánka zvečnená v knihe

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies