Svetová banka: Najlepšie sa podniká v Singapure, Slovensko si pohoršilo

NETKY.SK • 29 Október 2013, 17:57 • 2 min
Svetová banka: Najlepšie sa podniká v Singapure, Slovensko si pohoršilo

WASHINGTON - Najlepšie sa vlani podnikalo v Singapure. Vyplýva to zo správy Svetovej banky (SB) Doing Business 2014. Slovensko si v celosvetovom poradí v porovnaní s vlaňajškom pohoršilo o šesť miest. Informovala o tom SB.

slovakia

left justify in out

Na druhom mieste sa umiestnil Hongkong, nasledovaný Novým Zélandom a USA. Najvyššie spomedzi európskych krajín sa umiestnilo Dánsko na piatom mieste. Šiesta je Malajzia, siedme Gruzínsko, ôsme Nórsko a prvú desiatku uzatvára Veľká Británia.

Slovensko sa umiestnilo na 49. mieste a v porovnaní s minuloročným poradím si pohoršilo o šesť miest. Najhoršie dopadlo v kategórii ochrany investorov - na 115. mieste. V kategórii zakladania firiem rovnako ako cezhraničnom obchode je Slovensko na 108. mieste a v kategórii platenia daní na 102. mieste. Najvyššie, na 11. mieste sa Slovenská republike umiestnila v kategórii registrácia nehnuteľností. V kategórii likvidácia skrachovaných firiem sme sa umiestnili na 38. mieste, v kategórii získanie úveru na 42. mieste, v kategórii vybavovania stavebných povolení na 53. mieste, v kategóriách vymáhania kontraktov a vybavenia pripojenia elektriny na 65. mieste.

Spomedzi krajín V4 sa najvyššie umiestnilo Poľsko na 45. mieste, potom nasledujú Slovensko (49.), Maďarsko (54.) a Česko (75.). Spomedzi veľkých ekonomík eurozóny sa Nemecko umiestnilo na 21. mieste, Francúzsko na 38., Španielsko na 52. a Taliansko na 65. mieste. Krízou sužované Grécko si polepšilo o 17. miest na 72. miesto.

Celkovo vlani 114 ekonomík implementovalo 238 regulačných reforiem, ktoré uľahčujú podnikanie. To je o 18 % viac reforiem ako v roku 2012. Medzi ekonomikami, ktoré v roku 2013 urobili najväčší pokrok v oblasti uľahčenia podnikania, sú Ukrajina, Rwanda, Rusko, Filipíny, Kosovo, Ďzibutsko, Pobrežie Slonoviny, Burundi, Macedónsko a Guatemala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies