Slovensko boj s pandémiou prehráva. Komora lekárov prosí svojich kolegov v zahraničí o návrat domov

NETKY.SK • 22 Október 2020, 15:45 • 2 min
Slovensko boj s pandémiou prehráva. Komora lekárov prosí svojich kolegov v zahraničí o návrat domov

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár vyzýva v súvislosti s mimoriadne zložitou situáciou s koronavírusom k návratu slovenských lekárov zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

V statuse na Facebookovej stránke Kollár vyzval svojich kolegov, ktorí svoju prax vykonávajú v zahraničí, aby sa aspoň na určitý čas vrátili domov a pomohli prekonať mimoriadne zložitú situáciu počas druhej vlny pandémie.

 

Počet nakazených stúpa skokovo

Dodal, že každým dňom  pribúdajú tisícky nakazených ľudí, pričom sa rapídne zvyšuje aj počet pacientov v nemocniciach, pričom mnohý z nich sú vo veľmi vážnom stave. Kollár zdôraznil, že Slovensko aktuálne svoj boj proti pandémii prehráva, pretože pribúdajú infikovaný aj v radoch lekárov a zdravotníkov.  

 

„V boji proti tomuto ťažkému nepriateľovi nám tak chýbajú tí najdôležitejší – lekári s dostatočnými odbornými znalosťami a skúsenosťami. Preto vás ako prezident SLK prosím, aby ste sa v týchto ťažkých časoch aspoň načas vrátili domov," uviedol vo výzve Marian Kollár. Situácia je podľa neho mimoriadne vážna a bez pomoci sa o pár týždňov štát nezaobíde.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Antigénové testy na celoplošné testovanie sú už na Slovensku

 

 

V statuse tiež uviedol, že lekári a zdravotnícky personál sa zo všetkých síl snažia, aby sa krajina vyhla podobnému scenáru, aký sa udial na jar tohto roka v Taliansku či Španielsku.  

 

Prečítajte si viac: Ako bude vyzerať celoplošné testovanie v praxi? Ministerstvo predostrelo plán!

 

Kollár prosí o pomoc slovenských lekárov v zahraničí

"Prosím vás, aby ste sa načas vrátili domov, do krajiny, ktorá vás nielen vychovala, poskytla vám vzdelanie, ale v tejto chvíli vás aj potrebuje a ste pre ňu nenahraditeľní. Vieme, že vás tu nečakajú ani vysoké platy a často možno ani nie najideálnejšie pracovné podmienky. Ale čakajú vás tu vaši pacienti. Ak vám to vaša pracovná či rodinná situácia čo len trochu umožňuje, vráťte sa, prosím, domov pomôcť nášmu zdravotníctvu a svojim bývalým kolegom," pokračoval prezident SLK.

 

img

 

Kollár tiež vyjadril nádej, že jeho slová z výzvy neostanú bez odozvy a slovenskí lekári prídu Slovensku pomôcť zvládnuť druhú vlnu pandémie nového koronavírusu.

 

"Ak vás moja výzva oslovila, kontaktujte prosím svoje bývalé pracoviská, nemocnice, alebo sa obráťte priamo na sekretariát SLK alebo aj konkrétna na mňa. Komora za vás zariadi potrebné formálne záležitosti. Milí kolegovia, vopred vám ďakujem. Slovensko, ani my, kolegovia, vám to nikdy nezabudnú," uzavrel Kollár.

 

Z celkového počtu otestovaných bolo pozitívnych takmer 20% ľudí

Testy v stredu odhalili 1728 prípadov nákazy koronavírusom, pričom laboratóriá vykonali iba 9365 vzoriek. Zároveň pribudlo 17 nových úmrtí pacientov na COVID-19, celkovo tak ochoreniu podľahlo už 115 ľudí. Aktuálne sa vyliečilo ďalších 359 osôb. 

Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Paradoxne včak klesá počet pozitívnych prípadov v Bratislavskom kraji, kde laboratória potvrdili koronavírus 66 osobám. 

 



V nemocniciach je v súčasnosti hospitalizovaných 876 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 731 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 20 osôb a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 63 pacientov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí v našej krajine tak vystúpal na 35 330 prípadov, pričom z ochorenia sa od začiatku prvej vlny zotavilo 8763 pacientov. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Počty infikovaných na Slovensku rapídne stúpajú, laboratóriá evidujú vyše 2200 nových prípadov

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona