Švédska zoo poslala na Kubu mláďatá kriticky ohrozeného krokodíla kubánskeho

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 10:50 • 2 min
Švédska zoo poslala na Kubu mláďatá kriticky ohrozeného krokodíla kubánskeho

BRATISLAVA - Zoologická záhrada Skansen v švédskom Štokholme poslala v nedeľu na Kubu desať mláďat kriticky ohrozeného krokodíla kubánskeho (Crocodilus rhombifer). Rodičmi jedenapolročných mláďat je dvojica krokodílov, ktorých v 70. rokoch daroval vtedajší kubánsky líder Fidel Castro ruskému kozmonautovi Vladimirovi Šatalovovi.

slovakia

left justify in out

Krokodíl kubánsky sa v súčasnosti vyskytuje len na dvoch lokalitách - v mokradiach Zapata a na Ostrove mládeže, pričom v prírode žije iba približne 4000 jedincov. Hlavnými hrozbami pre tento druh sú strata prirodzeného biotopu, ilegálny lov a hybridizácia s krokodílom dlhohlavým (Crocodylus acutus). Ako pre agentúru AP uviedol Jonas Wahlström zo zoo Skansen, pôvodný pár získal v roku 1981, keď bol na návšteve Moskvy. "Šatalov si ich priniesol z Kuby domov do Moskvy a choval ich v byte, až kým mu to manželka nezakázala. Potom ich musel odniesť do moskovskej zoo, tam však pre ne nemali vhodné priestory. A tak ma požiadali, aby som si ich zobral do Švédska," vyhlásil. Krokodíly, ktoré pomenovali Hillary a Castro, sa začali v štokholmskej zoo rozmnožovať v roku 1984. Mláďatá odvtedy rozposlali do zoologických záhrad po celom svete, no až teraz po prvý raz putovali na Kubu, kde ich po karanténe a genetických testoch vypustia do prírody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies