Švédska vláda vo štvrtok uzná palestínsky štát

NETKY.SK • 30 Október 2014, 09:19 • 2 min
Švédska vláda vo štvrtok uzná palestínsky štát

ŠTOKHOLM - Švédsko sa vo štvrtok stane prvou krajinou, ktorá uzná nezávislú Palestínu počas svojho členstva v EÚ. Švédsky premiér Stefan Löfven oznámil plán uznať suverenitu palestínskeho štátu už počas svojej inaugurácie začiatkom októbra.

slovakia

left justify in out

"Dnešné uznanie bude príspevkom k lepšej budúcnosti regiónu, ktorý je dlhé roky poznamenaný deštrukciou, frustráciou a zmrazenými rokovaniami," povedala v tejto súvislosti švédska ministerka zahraničia Margot Wallströmová. Dodala, že Štokholm chce vyjadriť podporu umierneným Palestínčanom a ich štatút zrovnoprávniť so štatútom Izraela. Zdôraznila, že aj keď palestínske úrady nemajú plnú kontrolu nad svojim územím a krajina nemá fixné hranice, Palestína spĺňa kritériá medzinárodného práva na uznanie.
Nezávislú Palestínu uznali desiatky štátov sveta - väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov. V rámci EÚ suverenitu Palestíny uznali aj Slovensko, Poľsko a Maďarsko, no tie tak urobili ešte pred vstupom do únie pred desiatimi rokmi. Spomedzi starých členských krajín únie tak neurobil nikto. "Členovia EÚ v roku 2009 potvrdili, že keď príde čas, Palestínsky štát uznajú," povedala Wallströmová. Desaťročia trvajúce snahy o dohodu s Izraelom o vytvorení palestínskeho štátu boli dosiaľ neúspešné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies