Švédska prokuratúra zastavila vyšetrovanie Assangea obvineného zo znásilnenia

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 12:23 • 2 min
Švédska prokuratúra zastavila vyšetrovanie Assangea obvineného zo znásilnenia

ŠTOKHOLM - Švédska prokuratúra zastavila vyšetrovanie zakladateľa spoločnosti WikiLeaks Juliana Assangea obvineného zo znásilnenia.

slovakia

left justify in out

Prokurátorka Marianne Nyová na tlačovej konferencii v Štokholme uviedla, že Assange urobil všetko preto, aby sa vyhol švédskym a britským justičným orgánom.

"Podľa švédskych zákonov musí byť vyšetrovanie vykonané v čo najkratšom čase. Aby bolo možné v prípade pokračovať, Juliana Assangea by sme museli oficiálne oboznámiť s podozreniami z trestnej činnosti, ktorej sa údajne dopustil. Pomoc od Ekvádoru v tejto veci očakávať nemôžeme. Vyšetrovanie je preto zastavené," citovala Nyovú BBC.

Prokurátoka však nevylúčila obnovenie veyšetrovania v prípade, ak by Assange z vlastnej vôle prišiel do Švédska do augusta 2020, keď budú obvinenia v tejto kauze premlčané.

On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA. Tam mu hrozí stíhanie a prísny trest za zverejnenie tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks. 

 

Assange (45) sa od roku 2012 skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, keďže mu hrozí vydanie do Švédska pre údajné znásilnenie. On sám všetky obvinenia popiera.

 

Zakladateľ medzinárodnej neziskovej organizácie, ktorá zverejňuje citlivé informácie vlád a organizácií z anonymných zdrojov sa totiž obáva, že by zo Švédska mohol byť vydaný do USA. Tam mu hrozí exemplárny trest kvôli rozsiahlemu úniku utajovaných dokumentov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies