Švédi zlomili dánske prekliatie, tréner Olsen ohlásil svoj koniec

NETKY.SK • 18 November 2015, 09:47 • 2 min
Švédi zlomili dánske prekliatie, tréner Olsen ohlásil svoj koniec

KODAŇ - Futbalisti Švédska postúpili na záverečný turnaj budúcoročných majstrovstiev Európy vo Francúzsku. Zverenci trénera Erika Hamréna remizovali v odvetnom barážovom stretnutí v Kodani s domácim Dánskom 2:2, o oba góly "troch koruniek" sa postaral kanonier Zlatan Ibrahimovič. Dáni síce v 81. min znížili, keď sa presadil Yussuf Poulsen a v nadstavenom čase vyrovnali zásluhou Jannika Vestergaarda, no na viac sa nezmohli.

slovakia

left justify in out

Švédi si zahrajú na piatom kontinentálnom šampionáte za sebou. Nerozhodný výsledok im stačil, nakoľko v sobotňajšom prvom vzájomnom dueli na domácom trávniku v Štokholme zvíťazili 2:1. Po zlyhaní v barážovom dvojzápase oznámil svoju rezignáciu kouč dánskeho národného tímu Morten Olsen. Šesťdesiatšesťročný odborník pôsobil na lavičke Dánov od roku 2000 a považujú ho za jednu z najväčších osobnosti dánskej futbalovej histórie.


"Končím. Informoval som o tom Dánsku futbalovú asociáciu (DBU) aj samotných hráčov. Nemá zmysel, aby som pokračoval. Musí prísť nový tréner. Som sklamaný, hlavne za hráčov. Nebudú si môcť vychutnať zážitok predstaviť sa na záverečnom turnaji ME. Napriek tomu si myslím, že máme vzrušujúce mužstvo, veľa mladých aj skúsených hráčov," cituje Olsenove slová portál fourfourtwo.com. "Samozrejme, odchod z dánskeho tímu po 35 rokoch, či už ako hráč alebo tréner, ma bolí," doplnil Olsen podľa webu UEFA.com.


"Pred Mortenom Olsenom a jeho výsledkami mám veľký rešpekt. Je dôležité, že koniec Mortenovej skvelej kariéry sa odohráva slušne a usporiadane. Z neúspechu proti Švédsku sme sklamaní, avšak chceme sa Mortenovi poďakovať za jeho 15 rokov pri mužstve, 166 duelov na lavičke v pozícii trénera a ďalších 102 zápasov, v ktorých sa predstavil ako hráč. Tento človek sa fantasticky usiloval o napredovanie dánskeho futbalu a dosiahol veľa skvelých výsledkov," vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) prezident DBU Jesper Möller.


Švédom sa proti dánskemu rivalovi podarilo uspieť po dlhšom čase. Pred barážou nezvíťazili ani v jednom z ostatných piatich vzájomných stretnutí, navyše v nich ani raz neskórovali. Dovtedy posledný triumf Švédska nad Dánskom sa datoval k 2. júnu 2007, v Kodani vtedy triumfovalo hosťujúce mužstvo presvedčivo 3:0.


"Podarilo sa nám postúpiť, čomu sa, samozrejme, veľmi teším. Čelili sme najsilnejšiemu možnému súperovi v baráži," vyhlásil podľa portálu bold.dk švédsky tréner Erik Hamrén, ktorý priznal, že jeho zverenci mali počas odvety aj šťastie. "Ak by sa Dánsko dostalo do vedenia 1:0, vyzeralo by to úplne inak. Mali sme šťastie. Dobre sme bránili a o našom postupe rozhodlo to, že v útoku máme svetovú hviezdu. Počas dvojzápasu sme dosť bránili, ale nakoniec sme využili šance, ktoré sa nám naskytli," skonštatoval 58-ročný Hamrén.

Výsledok utorňajšieho odvetného stretnutia baráže o účasť na futbalových majstrovstvách Európy vo Francúzsku 2016:

Dánsko - Švédsko 2:2 (0:1) - prvý zápas 1:2, na ME postúpilo Švédsko
Góly: 81. Y. Poulsen, 90.+ Vestergaard - 19. a 76. Ibrahimovič



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies